Vorařskou vesnici Purkarec si můžete užít na souši i na vodě

15. srpen 2016
Česko – země neznámá

Pokud vám jméno vesnice Purkarec připomíná puškvorec, jste i nejste vedle. Ve skutečnosti je totiž slovo Purkarec zkomoleninou německého slova Burgholz - hradní dříví. Bahenní rostlina puškvorec ovšem nemůže růst bez vodních toků, a stejně tak život vesnice Purkarec je neodmyslitelně spjatý s vodou.

Údolí řeky Vltavy u Purkarce bylo prokazatelně osídleno už v době bronzové, samotný vznik vesnice ale zřejmě spadá až do období středověké kolonizace. Ve vesnici proto najdete pozoruhodný gotický kostel svatého Jiří, který je dodnes obklopený využívaným hřbitovem.

Purkarec patřil po celou feudální dobu k panství Hluboká nad Vltavou. Hlavní obživou místních obyvatel bylo vedle práce v lesích a zemědělství také plavení dříví po Vltavě. Vytěžené klády z lesů se již ve 14. a 15. století dopravovaly vory do Prahy a dále do Německa. Na konci 20. století byla sice část obce zatopena nově vybudovanou Hněvkovickou přehradou, přesto její střed zůstal zachován.

V současnosti je Purkarec vyhledávaným turistickým cílem. Ve vesnici stojí celá řada hospod a penzionů, na kraji obce najdete i Pamětní síň voroplavby, o jejíž expozici pečuje vorařský spolek Vltavan. Hned za obcí stojí malebná zřícenina hrádku z doby Karla IV. Karlshaus, nedaleko jsou i zbytky prehistorických mohylových pohřebišť.

Purkarec před vybudováním Hněvkovické přehrady

Purkarcem prochází červená turistická trasa, která je součástí dálkové trasy E10 Baltské moře - Gibraltar. Do vsi, která každé léto hostí závody dračích lodí, je možné doplout i parníkem ze 13 kilometrů vzdálené Hluboké nad Vltavou nebo dojet po levobřežní vltavské cyklostezce České Budějovice - Týn nad Vltavou.

autor: Filip Černý
Spustit audio