Vojenští piloti jsou nedostatkovým zbožím. Armáda nabízí uplatnění pilotům civilních letadel

19. leden 2021 11:00

V době pandemie, kdy je většina dopravních letadel uzemněná, přichází s lákavou nabídkou pro piloty armáda. Ta totiž nedostatek letců řeší neustále.

Původně civilní piloti usednou například do kokpitů bitevních vrtulníků v Náměšti nad Oslavou.

Pilot, nedostatkové zboží

Piloti bojových vrtulníků jsou nedostatkovým zbožím. Armáda proto začala do svých řad nabírat i ty, kteří doposud usedali výhradně ke kniplům civilních strojů. Někdo si tak mohl splnit dětský sen, jinému přišla nabídka vhod v době pandemie, kdy většina dopravních letadel zahálí v hangárech.

První původně civilní letci už nastoupili do služby ve vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou. „Armáda se dlouhodobě potýkala s nedostatkem profesí, jako jsou piloti, technici, řídící letového provozu,“ řekla informační důstojnice Jindřiška Budíková.

První poptávka ze strany Armády ČR začala už v roce 2019. „V minulém roce se nám podařilo přijmout dva uchazeče na tyto pozice. K 1. lednu letošního roku uspěli ve výběrovém řízení další tři noví piloti.“

Náročný výcvik

Stát se vojenským pilotem není úplně snadné. Každý uchazeč musí projít vojenským výcvikem ve Vyškově, následně leteckým výcvikem v Pardubicích.

„Též zažijí výcvik na vrtulníku. Teprve poté se rozhodne, zda budou pokračovat jako piloti vrtulníku Mi17 nebo Mi171 nebo se mohou stát piloty nově pořizovaných vrtulníků systému H1.“

Civilní pilot

Na výcviku v Pardubicích je teď také pilot Lukáš Novotný. Přestupem k armádě si tak trochu splnil dětský sen. „K armádě jsem chtěl vždycky, když jsem ale šel na vysokou školu, tak neotevřeli letový provoz na Univerzitě obrany, proto jsem musel zvolit cestu civilního letectví.“

I Lukáše Novotného čeká ještě dlouhý výcvik. Začít sloužit na základně v Náměšti nad Oslavou by měli noví piloti ve druhé polovině příštího roku.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio