Voda z oblíbených studánek ve Žďáře není podle posledního měření pitná. Obsahuje bakterie

17. leden 2020 06:00

Lidé ve Žďáře nad Sázavou jsou zvyklí chodit si pro pitnou vodu do tamních studánek. Podle hygieniků by s tím měli ale v těchto dnech přestat.

Jedna z nich se jmenuje Klafar. Podle hodnot naměřených hygienickou laboratoří tam byla jako v jediné ze tří kontrolovaných studánek ve městě ještě minulý měsíc pitná voda. Údaje ze začátku ledna ale ukazují, že se už voda nedá pít ani odtud.

Klafar, Salvátorka

„Klafar teda nevím, my na Klafar už dlouhodobě nechodíme, protože si myslím, že voda bývá zkažená.“ Irena Polednová si pro vodu do studánky chodí pravidelně. Teď ale musí počkat, dokud nebudou příznivější výsledky odběrů. „Do Salvátorky chodíme a mrzí nás, že ta voda není pitná, že nevychází výsledky.“

Tři studánky, u kterých si město nechává zpracovat rozbor - Klafar, U Křiváku a Salvátorka, samozřejmě nejsou jediné ve Žďáře nad Sázavou. Třeba pan Karel Macek si studánku poblíž svého bydliště chválí. „Já mám studánku tam na Glejdách a ta je pitná pořád.“

Bakterie

Tři žďárské studánky, které vedení města nechává kontrolovat, teď nemají pitnou vodu zejména kvůli výskytu koliformních bakterií. A zatímco U Křiváku nebo v Salvátorce naměřili hygienici okolo pěti životaschopných buněk, u studánky Klafar tato hodnota při posledním měření přesahovala čtyřicítku.

„Koliformní bakterie tvoří součást půdní mikroflóry, čili nemusí to být přímo ani fekální znečištění. Ty studánky nebývají vždy úplně hygienicky zabezpečené, může tam být průsak povrchových vod, většinou to tak bývá,“ doplňuje k hodnotám naměřeným Zdravotním ústavem Jiří Kos z krajské hygieny.

Podle něj většinou v případě namnožení bakterií stačí studánku vydezinfikovat. Kvalita vody se ve studánkách mění prakticky každým dnem.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související