Ve Žďárských vrších zatím kůrovec škodí lesu hlavně v okrajích

15. leden 2020 13:00

V Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy stoupá těžba kvůli kůrovci hlavně v okrajových lesích. V centrální části je situace ještě relativně dobrá.

Novinářům to řekl ředitel Správy CHKO Václav Hlaváč. Na Vysočině podle něj patří toto území zatím k nejméně zasaženým kůrovcovou kalamitou. Prognóza pro letošek ale není příznivá, rozhodující bude počasí v jarních a letních měsících, uvedl.

Zásadní jsou srážky

„Doufáme ve srážkově a teplotně příznivější rok, který by mohl postup kůrovce alespoň zpomalit. Pravděpodobnější se však zatím bohužel jeví další postup kůrovce i do vyšších poloh,“ řekl Hlaváč.

Žďárské vrchy s rozlohou 709 kilometrů čtverečních patří mezi nejrozlehlejší chráněné krajinné oblasti v zemi. Lesy pokrývají přibližně polovinu jejich území. Rozsáhlá těžba dřeva zatím nejvíc postihla jihozápadní část CHKO.

Těžba ruší okolní přírodu

Těžba ruší ptáky. Nejviditelnější jsou podle Hlaváče dopady kůrovcové kalamity u orlů mořských, kteří kvůli rušení opustili tradiční hnízdiště. „Jedinou možností jejich ochrany je včasné nalezení hnízda a projednání pozastavení těžeb v širším okolí po celou dobu hnízdění,“ uvedl Hlaváč. Zvýšený ruch v lesích vadí i jiným dravcům nebo čápům černým. U dalších druhů živočichů nebo rostlin podle něj situace tak dramatická není.

Ztráta lesního prostředí

„V kulturních smrčinách, které tvoří drtivou většinu porostů v CHKO Žďárské vrchy, se mnoho chráněných či ohrožených druhů nevyskytuje,“ řekl Hlaváč. Jako závažnější problém vnímá riziko ztráty lesního prostředí jako takového. Zásadním krokem je podle něj zakládání nových porostů. „Kůrovcová kalamita je v tomto směru i velkou výzvou a šancí k tomu, abychom další generaci lesů založili tak, aby byla dlouhodobě stabilní a dokázala odolávat měnícím se podmínkám,“ uvedl ředitel Správy CHKO.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související