Vlivní politici na Vysočině nezůstávají pozadu. Často mají prominentní registrační značky aut

9. březen 2015
Zprávy z

Samé nuly a nebo lehce zapamatovatelné číselné kombinace najdeme na automobilech u některých vlivných politiků z našeho kraje. Registrační značky si vybírají, chtějí být výjimeční. Příkladem je nezávislý starosta Moravský Budějovic Vlastimil Bařinka, jinak též úspěšný podnikatel, který má na svém luxusním voze kombinaci čtyř po sobě jdoucích čísel.

Sám přiznává, že občas mívá problémy. „Člověk zastaví někde a potřebuje třeba na toaletu a už vám volají: prosím tě, co stojíš u toho lesa? Tu značku poznávají. Dobří kamarádi vám s radostí řeknou: tak pozdravuj tu blondýnu,“ směje se moravskobudějovický starosta. Bývalá starostka Žďáru nad Sázavou a senátorka Dagmar Zvěřinová používala vůz se čtyřmi nulami.

Registrační značky přidělují dopraví odbory radnic obcí s rozšířenou působností a pochopitelně také jihlavský magistrát. Záleží, jakou máme otevřenou krabici, pokračuje šéf odboru Ján Tinka: „Lidi jsou takoví koumaví, volají a čekají až otevřeme další krabici s tou konkrétní značkou,“ říká úředník.

Ona krabice obsahuje 35 párů registračních značek a například ve Žďáře nad Sázavou jsou ke specifickým přáním řidičů také shovívaví. „Můžete si vybrat, pokud se vám některá z toho líbí, můžeme ji přidělit na vaše vozidlo,“ říká tamní šéf odboru dopravy Martin Grepl.

Motoristé v Čechách by se už v příštím roce měli dočkat novinky. Na tabulce s registrační značkou nebudou muset být kódy označující oblast, kde je auto zaregistrováno, ale třeba slovo. Dočkáme se tak kupříkladu auto s nápisem expert.

Čtěte také

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio