Vladimír Burjánek: Maškary

11. únor 2024

Do zimního času mezi Vánocemi a postním obdobím se každoročně vejde masopust. Lidově řečeno fašank, voračky, končiny, šibřinky a obecně shrnuto karneval. Období tohoto bujarého veselí končí na Popeleční středu a její datum je závislé od toho, kdy jsou Velikonoce. 

Maškarních průvodů doprovázených hudbou bývalo dříve mnohem víc. I přes znovuoživení tradice, v mnoha obcích i městech, dřívější četnosti už dosaženo nebylo. Těšili jsme se vždycky na únor, kdy vesnicí procházel barevný dav možných i nemožných masek, který končil veselicí v sokolovně.

Čtěte také

Únor se od ostatních měsíců liší tím, že má nejméně dnů. Ani jednou nedosáhne na třicítku. Ten letošní druhý měsíc tohoto roku je zvláštní. Máme přestupný rok, únor má tedy o den víc - devětadvacet. Možná vám také vrtá hlavou, proč ten přestupný rok vůbec je?

Země se otočí kolem Slunce za rok. Je to 365 dnů, 5 hodin,48minut a 45 sekund. Z praktických důvodů je potřeba, aby to bylo celé číslo. Ovšem zaokrouhlení jen na 365 by přineslo nesoulad s tropickým rokem a ročními obdobími. Za pár set let by byl třeba prosinec v létě.

Maškarní průvod v 70. letech 20. století

Proto byl do gregoriánského kalendáře, který my používáme, vložen jednou za čtyři roky den navíc. To máme právě letos na konci tohoto měsíce.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Strašidla

    Jestli budeš ještě zlobit, nebo něco provedeš, zavoláme Žídka. To bylo důrazné varování, které platilo na všechny malé děti ve vesnici v době našeho dětství.

  • Vladimír Burjánek: Poklop

    Nedávno rekonstruovali průtah obcí. Pražští projektanti, kteří vesnici ani nenavštívili, nakreslili vše podle hesla, inteligent to zvládne od stolu, ven jezdí jen blbci.

  • Vladimír Burjánek: Pouť

    První červencovou neděli po Jakubovi je u nás na vsi pouť. Kdyby to nepřipomněl v kostele pan farář a nevzpomnělo pár rodáků, mnoho lidí by už nemělo o pouti ani tušení. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.