Vladimír Burjánek: Poklop

22. říjen 2023

Není to ani tři roky, co rekonstruovali kolem nás silniční průtah obcí. Pražští projektanti, kteří prý vesnici ani nenavštívili, nakreslili asi všechno podle hesla, inteligent to zvládne od stolu, ven jezdí jen blbci. Na několika závadách je nesmyslnost jejich práce znát. Například u nás poklop od vodního hydrantu, který byl dříve u chodníku, je nyní uprostřed silnice.

Čtěte také

Jeho první oprava byla asi po roce, nedávno si občané vynutili opravu druhou. To když s počátkem léta a otevíráním oken litinový poklop hydrantu vydával takové rány, že obyvatele pěti domů kolem silnice rušil i ze spánku. Po dvouměsíčním boji lidé docílili, teprve když pohrozili firmě vlastnící hydrant televizí, že přijeli specialisté z Moravy a opravili to.

I oni, stejně jako první opraváři, byli udivení, kdo situoval hydrant do středu vozovky, protože tam ho trefí dvěma koly téměř každé auto. Zároveň nás upozornili, že jak vidí zdejší provoz, poklop dlouho nevydrží.

Čtěte také

Měli pravdu, naší obcí totiž, stejně jako mnoha dalšími, se valí denně nespočet kamiónů a těžkých nákladních vozů.

Vyhýbají se bránám na dálnici a raději ničí silnice nižšího řádu. Majitelé je prý údajně sledují, aby jim šetřili za poplatky a za nekázeň řidiče pokutují. Tímhle problémem se zabývali všichni ministři dopravy, ale žádný s tím nehnul. Až praskne těsnění, čeká náš poklop, který se opět uvolnil, třetí oprava během tří let. A není to jediný, takových je u nás víc.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Krmivo

    Ačkoliv moji předkové z otcovy strany byli sedláci, lásku  k rodné hroudě jsem po nich nezdědil. Ba co víc, jakékoliv činění spojené s půdou, je mi na hony vzdálené.

  • Vladimír Burjánek: Sliby chyby

    Když naše babička nemohla něco pochopit, obvykle po chvilce mudrování pronesla. Aby tomu prase rozumělo. Říkám si to také, kdykoliv se setkám s nepochopitelnými věcmi. 

  • Vladimír Burjánek: Tobogán

    S našimi malými vnuky jsme v minulosti absolvovali několik dovolenkových cest  k moři. Ten nejmenší se nikdy nezajímal o nic jiného, než jestli tam bude, jak říkal togobán.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.