Vladimír Burjánek: Coviddoba

18. říjen 2020

Smutných příběhů bude mít asi čas viru, který společně prožíváme víc, než těch humorných. Záplava kreseb na sociálních sítích, kde terčem vtipu se stal ministr zdravotnictví, baví především mladé. 

Obecně se v různých podobách ale promítají ve společnosti tradiční české švejkování, spojené s vrozenou nechutí ke kázni a disciplíně, jakou mají v sobě třeba Němci.

Anglická pojmenovávání všeho možného i nemožného - od volení z auta až po lockdown, tedy celostátní karanténu, nebo také zákaz vycházení, výstupu či opuštění určité oblasti, vyvolávají v seniorech ještě víc strachu, než pojmenování v rodné řeči.

Čtěte také

Máme mimořádná opaření i mimořádné situace a vymknuta z kloubů, doba poněkud šílí. Někdy nedopatřením.

Náš známý je šoférem sanitky. Žije v domě společně se stařičkou maminkou. Nakazil se covidem, přišel domů, mamince oznámil, že je pozitivní. Udělal opatření od izolování obou domácností po zabezpečení jídla. Krátce potom se ozval vyděšený syn, že mu volala babička a celý nesvůj se ptal, jak se to stalo.

Asi od našeho doktora v sanitce, vysvětlil mu příčinu otec. Stačilo ještě pár vět, aby se syn rozesmál, uklidnil a otce informoval, proč se ptá. Babička mu totiž volala zděšená, že táta je prý HIV pozitivní. Tak si nakonec oddechli částečně všichni.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Dětské úvahy

    Pečlivě jsme si roky zaznamenávali řeči našich dětí i vnuků. Při rodinných sezeních jsou pak slova, pronesená dnes už dospělými osobami zdrojem pobavení. 

  • Vladimír Burjánek: Hrátky

    Můj všestranně nadaný spolužák z gymnázia rozumí počítačům, radiotechnice, zvládá prózu, poezii,  je i výborný muzikant. Kdysi jsme spolu spáchali i několik písniček.

  • Vladimír Burjánek: Hodnoty života

    Jestli vám přišla internetem úvaha moudrého pána s tituly před i za jménem, možná jste s ním souhlasili jako já.  Srovnává, jak se změnily některé hříchy ctěné po generace.