Vláda zakázala obědy v továrnách, pak je povolila. Stravovací firmy ale nestihly uvařit

3. březen 2021 06:00

Největší audioportál na českém internetu

Jídelna, kuchyň, ilustrační foto | Foto: Šárka Škapiková, Český rozhlas

Pracovníci v některých továrnách si dnes nesou do práce oběd v krabičkách. A to i přesto, že pondělní zákaz závodního stravování vláda během necelého dne zrušila.

Necelých třináct hodin. Tak dlouho platilo nařízení vlády o zákazu závodního stravování. I když ho v úterý vláda zrušila, část lidí ve firmách dnes zůstane bez teplého oběda.

Stravovací firmy totiž nemohly z logistických důvodů připravit jídlo.

Okříšky, úterý dopoledne

Pracovnice závodní kantýny firmy FRÄNKISCHE v Okříškách lijí připravenou polévku do polystyrenových misek, zaměstnanci si ji nesmí z talířů sníst, jak byli zvyklí. „Jídlo si tady smí pouze zakoupit, ale nesmí ho zde zkonzumovat,“ popisuje pravidlo, které platilo ještě v úterý v době oběda, mluvčí společnosti Daniela Vilhelmová.

Firma nechala od stolů, kde už loni na jaře snížila počet strávníků, odstranit zbývající židle. Plánovala svou jídelnu úplně uzavřít.

Jihlava

Kvůli v té chvíli platnému nařízení vlády musel svůj provoz uzavřít také Radek Hošek. Jeho firma připravuje denně kolem dvou tisíc jídel pro několik jihlavských firem. „Na Moravských kovárnách jsme kuchyň úplně nechali zavřenou. Začali jsme vymýšlet, jaké jsou vůbec možnosti.“

Veškeré vymyšlené plány ale musel Radek Hošek za několik desítek minut zahodit. Vláda totiž zákaz závodního stravování zrušila. Rozhodnutí ale vzhledem na dnešní obědy přišlo pozdě, dodává podnikatel: „Ti, kteří chtěli mít zavřeno, těm nejsme schopni to jídlo poskytnout. Nemáme ani tolik objednaných surovin.“

Zavřená zůstane také jídelna v okříšské společnosti FRÄNKISCHE, ani tam neměli dostatek času na přípravu.

Vládní rozhodnutí uvítal i odborář z jihlavského Bosche Ladislav Melichar. „Nedovedu si představit, že by si zaměstnanci někde nafasovali jídlo a potom ho museli sníst někde na chodníku.“

Podle nového nařízení musí lidé v kantýnách a závodních jídelnách sedět sami nebo ve dvoumetrových rozestupech.

autoři: František Jirků , mik

Mohlo by vás zajímat