Zajistit hlídání, do práce s potvrzením. První den s novými restrikcemi na Vysočině

2. březen 2021 06:00

Do práce s potvrzením, do obchodu jen pro jídlo či drogerii a na procházku jen okolo domu. I tak od včerejška vypadá život v Česku.

Zemi sevřelo omezení pohybu a třeba obyvatelům okrajových částí regionu přidělalo hodně starostí. Jiní se s ním ale snaží popasovat bez větších komplikací.

Černovice

„Uvidím, jak to budou vnímat příslušné orgány až pojedu do práce, protože tu mám zrovna někde jinde,“ vysvětluje na náměstí v Černovicích pan Petr. Uzavření okresů ho v osobním životě nijak neomezuje. Od zaměstnavatele si ale bude muset sehnat příslušné povolení.

Do práce totiž, stejně jako řada dalších obyvatel města na hranicích Vysočiny a Jihočeského kraje, cestuje mimo Pelhřimovsko. Na hlavních tazích totiž přechody okresů namátkově kontrolují policisté.

Dálnice D1

„Já jsem nebyl zastavený, to bylo průběžně, takže spíš jsem přibržďoval, když měli auto přede mnou. Kontrolují, ale namátkově,“ popisuje řidič Vladimír u dálnice D1 své zkušenosti z prvního dne kontrol.

Celkem na silnicích Vysočiny hlídalo dodržování opatření 350 policistů. Ode dneška už jejich řady posilují i vojáci a celníci.

Školy, školky

Omezení pohybu není ale to jediné, co se od tohoto týdne změnilo. Většina rodičů už například nepošle své děti do škol a školek. Jejich uzavření zkomplikovalo situaci i paní Katce z Černovic. „Měli jsme doma jedno, teď máme doma čtyři, to už rozdíl je, tři online výuky a jedno školkové.“

Náhradní hlídání musela na Pelhřimovsku zařídit i paní Petra. Ačkoliv pracuje ve zdravotnickém zařízení, tak právě u něj nefunguje žádná dětská skupina. „V našem zařízení není žádná dětská skupinka, kam bych mohla svoje dítě dát, takže bude muset zůstat doma, nemůžu ho dát ani k babičce a bude doma se svou starší sestrou.“

Kromě školek a nižších ročníků základních škol od pondělí nemohou otevřít ani některé prodejny. Lidé tak už nenakoupí třeba dětskou obuv nebo v papírnictví.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související