Vír má velký turistický potenciál, chybí mu ale základní infrastruktura

6. únor 2024

David Matuška vytvořil společně s dalšími nadšenci ve Víru u Bystřice nad Pernštejnem v roce 2006 adrenalinové údolí sportu s velmi oblíbenou a známou ledovou stěnou. Turistický potenciál regionu se snaží dál rozvíjet.

Několik let poté David Matuška strávil pracovně v Praze. Ale v roce 2017 se do Víru vrátil, aby tam rozjel řadu dalších zajímavých aktivit. „Vír je ideální lokalitou pro různé outdoorové sporty. Co se týče ledové stěny, tak ve chvíli, kdy jsme s bratrem začali lézt po horách, tak jsme chtěli mít nějaké místo, kde budeme trénovat. A logicky padla první volba na místní skály, kde je blízko řeka,“ popisuje David Matuška první impuls, který ho k tvorbě ledové stěny vedl.

 „Tím, že těch tréninkových terénů v České republice příliš mnoho není, tak začali jezdit lidé ze širokého okolí, dá se říct, z celé republiky. A tím vznikl věhlas ledové stěny,“ pokračuje.

Mimo letní sezonu je Vír klidným místem pro život. Přesto má podle Davida Matušky velký turistický potenciál, který se postupně snaží využít. Mimo jiné chce například probrat k životu i starou místní továrnu.

Jak by chtěl David Matuška Vír ještě víc přiblížit turistům? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související