Vinci László: Potíže s krevním tlakem nemusejí trvat celý život

7. únor 2014
Dobré odpoledne

Chiropraktik Vinci László nabídl v páteční poradně jednoduché cvičení, které v těle harmonizuje krevní tlak. Rukou táhneme od kotníků po vnitřní straně nohy až ke tříslům, následně pod hýžděmi na zadní straně nohy táhneme ruku opačně dolů ke kotníkům. Totéž provádíme na pažích, začínáme ale v podpaží, kdy táhneme ruku vnitřní stranou paže k zápěstí a pak po vnější straně ruky opět od zápěstí k rameni.

„Cvičení jednou týdně pět minut vám nepomůže,“ radí Vinci László a dodává, že cviky by se měly opakovat několikrát po sobě a cvičit denně, kdykoliv máme chvíli času. Výsledek bude určitě vidět po přibližně půl roce.

Krevnímu tlaku můžeme pomoci i stravou. Látky, které pomáhají, najdeme v celeru jak v bulvovém, tak v řapíkatém. „Můžeme ho jíst v jakékoliv podobě, i když syrový je nejlepší,“ doplňuje Vinci László. Tlak snižuje i olivový olej, česnek nebo ryby. Rybí tuk dobře působí na krevní destičky, krev pak lépe zásobuje celý organismus.

Našemu tělu neprospívá po jídle, které obsahuje maso, dát si záhy sladkou tečku. Pro organismus, zejména pro játra, je to skutečný jed. Nejlépe je počkat, až se maso dostane z žaludku do tenkého střeva, což trvá 4 až 5 hodin a teprve pak mu můžeme nabídnout sladkost.

Masáže a cvičení, které Vinci László provádí, mohou napravit i nestejnou délku nohou. Pokud někdo trpí na bolesti zad, může to být způsobeno tím, že má jednu nohu o malý kousek delší. Noha, která vyjela z kloubního pouzdra, se dá pomocí Dornovy metody vrátit zpět do kyčelního pouzdra. Návrat je poté trvalý.

CHAT:

Jana: Popište mi prosím ještě jednou směr masáže na snížení TK, Jana

Je to u nohou od kotníků vzhůru a po zadní strany nohy od hýždí dolů ke kotníkům. U rukou je to palcovou hranou ruky od ramene dolů k zápěstí a poté od zápěstí nahoru k rameni po vnější hraně ruky. Lászlo

Jana: Poraďte mi prosím účinný cvik na uvolnění krku, děkuji J.

Znám více cviků na uvolnění krční páteře ale to není možné takto popsat. Pokud budete mít čas 17.2. V knihovně Jihlava toto budu vysvětlovat. Lászlo

Poznámka: Na některé dotazy host Vinci Lászlo nestihl odpovědět, omlouváme se dotčeným posluchačům. Do poradny ale dochází pravidelně, zeptejte se s předstihem příště. Seznamy hostů jsou vždy na celý týden aktualizované na webu:
http://www.rozhlas.cz/vysocina/hostetandemu/_zprava/hoste-tandemu--887008

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.