Dvořákova Rusalka, výměnná burza květin a desek a taky Myslivecký den - užijte si víkend na Vysočině

25. duben 2024, aktualizováno

O víkendu můžete na Vysočině měnit svoje LP desky i květiny, zajít na Rusalku nebo si užít Myslivecký den. Vybírejte z našich víkendových tipů.

PÁTEK

Výstava Zahrada v Havlíčkově Brodě začíná v pátek ráno od 8:45 a potrvá až do nedělního odpoledne. Koná se už po 29. a stejně jako v předchozích letech půjde o prodejní výstavu potřeb pro zahradu a dům, sadby, semen a výpěstků, hraček, přírodní kosmetiky nebo keramiky a dalších doplňků. Ani letos nechybí doprovodný program - v pátek hrají dechovky Rebelka, HB dvanáctka, v sobotu Poutníci a Polenský bigband a v neděli folková kapela Trubci a dechovka Lučanka. Pro děti bude k zabavení skákací hrad.

Divadelní představení v Přibyslavi

Druhý ročník přehlídky amatérských divadel nazvali ve Velké Bíteši Ochotnický festival. Každý den se hraje jedna divadelní komedie pro dospělé a v neděli pak pohádka pro děti. Hraje se v kulturním domě, vstupné je dobrovolné a zasedací pořádek ve stylu "kdo dřív přijde, ten si vybere lepší místo".

Čtvrtek 25. dubna v 19.00 hodin

„Zločin v harmonii" – Ochotnický divadelní spolek Pozpátku z Říčan

Pátek 26. dubna v 18.00 hodin

„Víkend" – Ochotnické divadlo z Boskovic

Sobota 27. dubna v 18.00 hodin

Smíšené dvouhry – Ochotnický spolek Včelinec, Zhoř

Neděle 28. dubna v 15.00 hodin

„Princové jsou na draka" – Divadelní spolek br. Mrštíků Boleradice

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě pořádá koncert pro páteční odpoledne. Zazní hudba z různých koutů světa od Argentiny přes severské země až k naší národní tvorbě, skladby E. Griega, A. Dvořáka a A. Piazzolly v podání studentů akademií z Prahy i Brna. Vystoupí Marek Peňáz, Štěpánka Plocková a Vendula Boštíková. Vstupné je dobrovolné a začíná se v 17 hodin.

Originální třebíčský výtvarník Pavel "Sysel" Kirschner vystavuje v kavárně Honkyponk v třebíčském Podklášteří. Vernisáž výstavy nazvané „Slunce se oběsilo na jaře“ se koná od 18:00 hodin, hudební doprovod obstarají Tomáš Svoboda na kytaru a Douglas McBain na saxofon. Výstava potrvá do 25. května.

Představení, které nenechá nikoho klidným, to je Sádlo. Představení pro jednu ženu a okolí s názorem. Ridina Ahmedová se ptá: je moje sádlo opravdu moje, anebo je tak trochu sádlem všech, kdo mé tělo komentují a rozdávají nevyžádané rady? Jak si hledat cestu k vlastnímu tělu, které nenaplňuje očekávání ani standardy správného vzhledu? Projekt Sádlo získal nominaci na cenu Česká divadelní DNA 2021, hraje se v jihlavském DIODu od 19:30.

Hra pro děti

V Art rock bistru U lípy v Třebíči zahraje brněnská legenda z 80. let, kapela Helmutova stříkačka. Koncert začne ve 20 hodin večer.

SOBOTA

Jarní pochod ke dni Země pořádají skauti v Jemnici, vychází se v sobotu ráno mezi 8. a 10. hodinou na trasy 10, 15, 25 a 50 km.

V Humpolci v Mikádu na Havlíčkově náměstí dopoledne pořádají Mikádo market. Mezi 9. a 13. hodinou nabídnou místní tvůrci a designéři svou tvorbu od keramiky přes šperky, doplňky do bytu po kosmetiku a pochutiny. Představí se Kočičí depozitum, Mydlírna JO, Domov Jeřabina, Handmade-Kristina, Chutě z Chotě, DekoTéra pořádá tvůrčí dílnu pro děti a humpolecká Střední škola informatiky a cestovního ruchu obstará občerstvení. Novinkou je šicí workshop pro děti s pražskou návrhářskou Rosou Mitnik.

Velká burza LP desek a CD se koná v sobotu od 10:00 hodin v DKO Jihlava. Pořádající agentura Music 69 přiveze několik tisíc titulů od Abby až po Sepulturu, přes Ivana Mládka po Blue Effect, Franka Zappu, Beatles, Queen nebo Madonnu. Nechybí ani Frank Sinatra nebo pro děti desky s Hurvínkem. Výprodej, ale i nákup nebo výměna.

Čarodějnice v Žirovnici

Myslivecký den na Roštejně, to je zahájení nové návštěvnické sezóny na hradě společně s myslivci. Mezi 10. a 16. hodinou se můžete těšit na povídání o mysliveckých zvycích a tradicích, na ukázky loveckého troubení i vábení zvěře. Sokolníci a kynologové představí své svěřence, dále nebudou chybět ukázky lesní a myslivecké pedagogiky. Na roštejnské předhradí s programem je vstup zdarma.

Jarní Muzejní vycházka - ku městské hájovně a ještě dál v Humpolci připomene oblíbený cíl výletníků z doby před 100 lety, městskou hájovnu. Z ní už téměř nic nezbylo a byla nahrazena novou u silnice na Krasoňov. Tato nová městská hájovna je cílem vycházky, ale pokračovat se bude do míst, kde stávala dnes již zaniklá ves Dobrá s kostelíkem sv. Václava a pak do Plačkova k rybníku Pařezáči. Sraz účastníků ve 13:00 v Humpolci u vodojemu nad kolejemi, časová náročnost cca 2 hodiny, délka trasy cca 5 km.

Nepálení čarodějnic to je tradiční akce ve strašidelném zámku Draxmoor v Dolní Rožínce. I letos ji můžete navštívit v sobotu od 10:00 do 17:00 hodin. Pálení čarodějnic patří k tradičním rituálům, v Draxmooru se pálit nebudou, tam je mají rádi. Ale oheň bude, jen místo čarodějnice si s hořčicí a kečupem dají raději špekáčky a pro milovníky sladkých lepivých dobrot, budou v nabídce i marshmalounové špízy. Klasické prohlídky s 3D kinem doplní i tvořivé dílny v 11:00 – 16:00 hodin.

Třetí Vinný košt & festival chutí v Havlíčkově Brodě se uskuteční v sobotu v 11.00 - 22.00 hodin na Havlíčkově náměstí. Na degustačním festivalu se představí téměř dvacítka vinařství z Čech a Moravy a dalších stánků s občerstvením, které se snoubí s vínem. Pořadatelé slibují hudební program po celý den.

Na další tvořivou sobotu zve zámek ve Žďáře nad Sázavou. Vítání jara, tvoření hliněné semínkové koule, zapletení májky, klíčení semen a voda jako nástroj výtvarné techniky. Do jarního programu zapojí také pohybové a tvůrčí aktivity spojené s jarem. Koná se ve 14 – 17 hodin.

Slavnostní otevření rabinátu v Třebíči

Na Čarodějnickou pohádkovou stezku zve Zámecká stáj Plandry. Stezka je plná úkolů a soutěží, 9 stanovišť dětem nabídne 9 odměn za splnění úkolů. Začíná se ve 14.00 hodin za světla až do 20.00 hodin, kdy můžete přijít s lampionem či s baterkou. Bohaté občerstvení, opékání špekáčků.

Hurvínkova cesta do Tramtárie, to je představení pro děti od 4 let, které přiveze do divadla Pasáž v Třebíči Divadlo Spejbla a Hurvínka Praha. Hraje se od 16 hodin.

Ochotnický spolek Bobrová se vrací po delší odmlce na divadelní prkna bobrovské sokolovny, tentokrát s komedií s detektivní zápletkou, nazvanou Oženit se, to je vždycky riziko. Zábavný večer, občerstvení a divadelní spolek v plné polní očekává diváky od 18 hodin.

České Bělé se koná benefiční koncert pro dobrou věc. Kapela Geneze chce pomoci dvanáctileté Sáře z Přibyslavi, která zůstala po operaci nádoru částečně nehybná. Veškerý výtěžek koncertu bude použit na výlohy spojené s její léčbou a rehabilitací. V České Bělé v kulturním domě hrají kromě kapely Geneze ještě Kocábka Beat a AccoVio (harmonika, housle).

Nová synagoga ve Velkém Meziříčí se stane dějištěm další kulturní události. Propojení melancholické art popové hudby v podání hudebního uskupení Malent z Brna s originální autorskou projekcí velkomeziříčské výtvarnice Marie Kudláčkové. Malent – koncert s vizuální projekcí začíná v 19:30.

NEDĚLE

Spolek Žijeme v Židech vás srdečně zve na přednášku Zdeňka Pruknera a Petra Urbana "Jak se žilo v ŽIDECH". Součástí historického brouzdání bude sdílení zajímavých a originálních příběhů třebíčských domů a jejich obyvatel nejen v židovské čtvrti skrze promítané fotografie a videa z rodinného archivu Benešových. Koná se od 10 hodin v Přední synagoze - kostel církve Československé husitské - Tiché náměstí 5 v Třebíči.

Bohuňově na Bystřicku se v neděli před polednem rozburácejí traktory. 10. ročník tradiční bohuňovské traktoriády, kterou zahájí spanilá jízda traktorů obcí. Nebude chybět výstava traktorů, ale ani soutěže nebo doprovodný program na prostranství pod kulturním domem v Bohuňově. Začíná se v 11 hodin.

V židovské čtvrti v Třebíči připravují v neděli komentované prohlídky u příležitosti oslav jednoho z nejstarších a nejdůležitějších židovských svátků, který se jmenuje Pesach. Ukrývá v sobě historické příběhy, tradice a zajímavou kuchyni, a to všechno návštěvníci zažijí na vlastní kůži. V Zadní synagoze, ale také v domě Seligmanna Bauera, a to ve 13:00 a v 15:00 hodin. A kromě prohlídek to bude i ochutnávka macesů.

Slavné filmové melodie zazní v Moravských Budějovicích

Volnočasové centrum Křižanov zve na výměnnou akci nazvanou VOTOČ KYTKU - domácí i ze zahrady. Máte přebytky? Něco se vám nekontrolovatelně rozrůstá a bují? Jste řízkoví nadšenci? A zároveň sháníte nějaké nové kousky do vaší domácnosti, na balkón či na zahradu? Pak můžete v neděli od 14 hodin přijít za sokolovnu v Křižanově.

Městské divadlo a kino Ostrov v Havlíčkově Brodě pořádá v neděli od 15 hodin Čarodějnické odpoledne – Noemova archa! Přijďte si užít odpoledne plné kouzel, zábavy a tvoření pro nejmenší čaroděje a čarodějky. Po kreativním odpoledni vypukne dobrodružná plavbu s filmem Noemova archa v kinosále od 16:00. Masky jsou vítány.

Koncert Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů – tentokrát „jarní“. BROLN zahraje v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě v neděli v 18 hodin. Kompletní výtěžek dobrovolného vstupného poputuje na konto nemocnice. Záznam koncertu zprostředkujeme v našem vysílání ČRo Vysočina.

Opera Rusalka zazní v DKO Jihlava. Drama lásky a zrady na pozadí dvou světů, světa přírody a světa lidí je pro toto představení zkrácena s hudebním doprovod klavíru a harfy tak, aby vyniklo libreto Jaroslava Kvapila. Hudbu podkreslí multimediální projekce. Představení je součástí projektu Opera lidem v rámci Českého pěveckého institutu. Účinkují Tereza Mátlová, Peter Berger nebo Daniel Hůlka. Představení začíná v 19:00 hodin.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.