Vepřová líčka s glazovanou cibulkou - lahodné jídlo dnešní doby

Líčka bývala kdysi levným kouskem masa, které se v kuchyni tolik neobjevovalo. Nejčastěji se dnes objevují líčka telecí. Do české kuchyně recept oprášil a na talíře vrátil michelinský kuchař Pavel Pospíšil, který recept poskytl i Zdeňku Pohlreichovi, a ten ho u nás zpopularizoval. Zkuste si s námi ale připravit vepřová líčka. Pro recept jsme si zajeli do Hradce Králové k šéfkuchaři Romanu Vorlovi z restaurace Localis.

Vepřová líčka s glazovanou cibulkou:

polévková lžíce sádla
2 polévkové lžíce cukru krystal
2 polévkové lžíce tmavého balsamica
250 g líček
100 g mrkve
3 šalotky
1 dcl portského vína
3 dcl vývaru

Roman Vorel krájí líčka

Postup:

1. Před samotnou přípravou vepřová líčka odblaníme a poté z obou stran osolíme a opepříme.

2. Na pánvi si rozehřejeme sádlo, ve kterém líčka orestujeme. Líčka se nám musí zatáhnout a pro další přípravu by neměla být syrová.

3. V dalším kastrolu si rozehřejeme sádlo a přidáme šalotku, kterou dáme vcelku a orestujeme dozlatova. Přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat (cukr se nám musí zbarvit dohněda).

4. Přidáme nakrájenou mrkev, kterou krátce orestujeme. Zalijeme portským vínem a přidáme orestovaná líčka.

5. Přidáme tmavé balsamico (které nám dodá barvu a příjemnou nakyslou chuť) a vývar. Dobře promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme dusit přibližně hodinu. Použít můžeme i tlakový hrnec. Příprava se nám pak zkrátí na 20 až 30 minut.

Líčka orestujeme, zeleninu povaříme

6. Výsledná konzistence by měla hustá tmavá omáčka. Podáváme s bramborovou kaší nebo celerovým či petrželovým pyré.


Roman Vorel

Vaření ho bavilo už odmala. Vyučil se v Hradci Králové. Osobně se zamiloval do italské kuchyně. Z rodiny si přinesl recept na roštěnou na houbách nebo bramborové placky na tále, která dělávala jeho babička. Dnes šéfuje kuchyni restaurace Localis v Hradci Králové. Jídla připravuje převážně ze surovin, které jsou z Čech, a produktů od českých farmářů. Používá maso z Orlických hor a Podkrkonoší, východočeské sýry, drůbež z volného chovu z Rychnovska, zeleninu z Hradecka a Pardubicka. Nepoužívá umělá dochucovadla.