Velkým sociálním ústavům brzy odzvoní. Klienti budou žít v menších komunitních domcích

10. září 2018

Velké ústavy, kupříkladu pro mentálně postižené, dříve nebo později skončí. Snahou je klienty umístit do menších domků, kde vytvoří samostatné komunity.

Takový osud čeká do několika let také domov Háj poblíž Ledče nad Sázavou. Tamní klienti budou umístěni do rodinných domků, které budou rozmístěné po celém Havlíčkobrodsku.

„V těch domcích bydlí lidé s tím postižením a mají k tomu podporu personálu. Vzniká tam přirozenější prostředí, lze to trochu přirovnat k rodině,“ vysvětlil host Dobrého dopoledne, sociální pracovník František Čapek.

Komunitní dům

Bydlení pro klienty ústavů už na několika místech Vysočiny existuje. „Jsou tam všichni lidé z těch ústavů a prostředí je upravené podle jejich potřeb. U jedinců s těžkým postižením je to třeba bezbariérové bydlení, podle toho také volíme personál, který se o ně na místě stará,“ upřesnil František Čapek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.