Velkou drůbežárnu, která vyprodukuje miliony kuřat ročně, chce podnikatel postavit u Písečného poblíž Slavonic

14. květen 2023 08:39

Na podzim odmítli občané Jemnice na Vysočině v místním referendu záměr majitele holdingu RHEA Josefa Koláře vybudovat ve městě velkokapacitní drůbežárnu. Se stejným projektem teď podnikatel přišel do nepříliš vzdálené obce Písečné v Jihočeském kraji. Požádal o změnu v územním plánu, která by mu umožnila vybudovat velkochov produkující miliony kuřat ročně.

Velkokapacitní drůbežárna by měla stát na více než čtyřhektarové ploše u místní části Modletice. Ročně má vyprodukovat na tři a půl milionu kuřat. Vzniklý hnůj by pak chtěl podnikatel v zemědělství používat na hnojení svých polí.

Slibuje přitom moderní technologie bez jakéhokoliv zápachu. „O té farmě nebude nikdo vědět,“ zdůraznil na veřejném projednávání záměru v Písečném.

Ne všechny ale přesvědčil. Někteří obyvatelé se bojí dopadů na životní prostředí, jiní nadměrného dopravního zatížení.

Příznivci vyzdvihují vznik nových pracovních míst. „Tady v regionu prostě práce není, já třeba jezdím do Dačic, což je osmnáct kilometrů,“ připomněl jeden z nich.

Čtěte také

K podporovatelům projektu patří starosta Petr Bouška. „Můj osobní názor je, že farmy a zemědělství na venkov patří,“ vysvětlil.

Naopak zásadním odpůrcem je Radomír Adámek, který vlastní nemovitost v Modleticích. „Megalomanské projekty by se neměly stavět na zelené louce, zejména v blízkosti chráněné krajinné oblasti nebo evropsky významné lokality,“ uvedl.

V nedaleké Jemnici obyvatelé stejný projekt odmítli v místním referendu. Jeho výsledek je závazný na dva roky. To, že se nyní jedná o drůbežárně v Písečném, ale neznamená, že podnikatel od původního záměru ustoupil. „Tento projekt nemá na Jemnici žádnou návaznost. Je možné, že tam budu po dvou letech pokračovat. Cítím podporu od některých občanů Jemnice, takže to nevylučuji,“ potvrdil.

V Jemnici chtěl Josef Kolář původně vystavět také zpracovatelský masokombinát. Teď podobný záměr avizoval ve Slavonicích.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související