Velké Meziříčí hledá městské strážníky. Zájemci se nehrnou

21. srpen 2019
Strážník městské policie nasazuje parkovací botičku

Tři roky se marně snaží přilákat městská policie ve Velkém Meziříčí nové strážníky. Momentálně jich tam pracuje šest, ale na podzim se může početní stav sboru ještě snížit.

Městská policie ve Velkém Meziříčí má tabulkový počet devět strážníků. Po avizovaném podzimním odchodu dvou lidí by tam ovšem zůstali pouze čtyři.

Problém přiznává i sociálnědemokratický starosta Josef Komínek. Městské policie se ale vzdát nehodlá. Město hledá cesty, jak zájemce přilákat: "Proto se bavíme o tom, že je potřeba nějakým způsobem nové kandidáty motivovat, jestli nedat nějaký náborový příspěvek. Bavíme se ale také o tom, že bychom zkusili finanční nábor, to znamená nějaké peníze pro začátek, s možností do budoucna získání městského bytu."

Velké Meziříčí není v současné chvíli jediným městem na Vysočině, které shání strážníky. Například v Moravských Budějovicích na Třebíčsku hledají jednoho strážníka už od začátku letošního roku. Dva chybí i  v Jihlavě, potvrzuje ředitel tamní městské policie Jan Frenc: "Vypsali jsme výběrko, k dnešnímu dni máme čtyři žádosti, takže problém není, jako je to v některých statutárních městech, kde se dávají náborové peníze nebo se jim pronájímá městský byt"

Pokud se Velkému Meziříčí nepodaří získat žádného strážníka, je připravené se dohodnout na užší spolupráci s Policií České republiky.

Spustit audio