Velké jahody lákají k České Bělé stovky sběračů

30. květen 2018 10:40

Abnormálně teplé počasí urychlilo zrání jahod. Na plantáži u České Bělé na Havlíčkobrodsku se proto vypravily stovky lidí. Na zahájení samosběru tam čekaly od brzkého rána.

„Pokud by chtěl někdo lacinější, za pětadvacet, tak tady doprava, ale asi to bude trvat déle, než to nasbíráte,“ uděluje instrukce zemědělec Lubomír Šantrůček.

Pro sladké červené plody si přijely i paní Jaroslava a Marie.

„Občas je tam hodně trávy, musím to přebrat. Ale jsou opravdu pěkné. Mám asi pětikilový kyblík. Dnes budou knedlíky, buchta a dětem udělám pěnu,“ má jasno Jaroslava.

„Marmeládu, buchtu a knedlíky,“ přidává Marie.

Sklizeň potrvá do konce června

Letošní sběr začal podle pěstitelů asi o dva týdny dříve. Otec a syn Šantrůčkovi, kteří se o plantáž starají, museli minulý rok natahovat plachty, aby rostlinky uchránili před mrazem a urychlili dozrávání. Letos nic takového nehrozí. „Letos to jaro bylo celkem rychlý nástup jara. Všechno se to strašně urychlilo. Sami jsme nestihli to úplně dokonale připravit a začali jsme už sklízet do toho,“ dodává Lubomír Šantrůček junior s tím, že sklizeň by mohla trvat několik týdnů.

„Počítáme zhruba tři neděle. V loňském roce to bylo o něco kratší, protože byl mráz. V letošním roce mráz nepřišel, což je teda paráda.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio