Ve Ždírci u Brodu a Stříteži u Bystřice budou volby. Kandidáti se nakonec našli

22. listopad 2018

Dodatečné komunální volby se mohou 26. ledna 2019 konat v obou obcích na Vysočině, kde se kvůli nezájmu kandidátů nekonaly v říjnu.

Skončila lhůta pro podání kandidátních listin. V obci Střítež na Žďársku kandiduje 11 lidí, kteří podali samostatnou kandidátní listinu. Ve Ždírci u Havlíčkova Brodu bude kandidovat jedno sdružení šesti lidí a jeden nezávislý kandidát.

„Všichni kandidáti všechno splnili,“ řekla Eva Špatová z úřadu v Bystřici nad Pernštejnem, která bude registrovat kandidáty pro volby ve Stříteži. „Překážka volitelnosti tam u nikoho není,“ dodala.

Po 4. prosinci bude možné vydat rozhodnutí o registraci kandidátních listin.

Ždírec, Střítež

Ždírec se 140 obyvateli už opakování voleb zažil, řekl dřív starosta Pavel Dobrovolný. Starostou byl 12 let, v říjnových volbách už kandidovat nechtěl.

Ve Stříteži byl šestnáctým rokem starostou Radek Štourač. V zastupitelstvu obce se 106 obyvateli působil 20 let. Od další kandidatury ho, jak řekl, odradil přístup státu, zvýšená byrokratická zátěž včetně povinného zveřejňování majetku i přístup a kritika spoluobčanů.

V obcích se 5. a 6. října nekonaly komunální volby kvůli nízkému nebo žádnému počtu kandidátů. Obce teď řídí ministerstvem vnitra ustavení správci.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související