Ve Vysoké a Stonařově se za války učili němečtí chlapci zemědělským pracím. Dřevěné ubytovny stojí dodnes

24. říjen 2023

Jihlava měla ještě před druhou světovou válkou velké procento německého obyvatelstva a projevovalo se to i na architektonickém stylu staveb ve městě. Za války pak stavěli nejen ve městě, ale i v blízkém okolí. A ač ty stavby byly dřevěné, stojí dodnes.

Ve Stonařově a také ve Vysoké na Jihlavsku stojí dřevěné budovy, které jsou téměř identické. Obě sloužily jako ubytovny pro německé chlapce. "Byli dovezeni z Říše, protože to bylo pro Němce bezpečné území," říká Veronika Vohralíková, která na toto téma vypracovala bakalářskou práci.

V té době byla velká německá města bombardována spojenci, a rodiny tak chlapce posílaly právě do Protektorátu Čechy a Morava. Chlapci tady ale nebyli na prázdninách. "Pracovali s místními farmáři na poli. Učili se zacházet se stroji, sít. Víkendy měli volné," dodává.

Ubytovny měly v prvním patře prostory, kde chlapci spali. Ve Stonařově to byla jedna velká místnost, ve Vysoké jednotlivé pokoje. V přízemí pak byla společenská místnost a hygienické zázemí. Obě budovy měly štěstí. Ta stonařovská se po válce proměnila v tělocvičnu místní školy. "Zbourali půdu, zvýšili strop a vznikla tělocvična," říká Veronika Vohralíková s tím, že v současné době už stavba jako tělocvična neslouží. Bývalá ubytovna ve Vysoké teď patří soukromé jihlavské grafické škole a je velmi citlivě zrekonstruovaná.

Ve výčtu významných staveb, které vznikly za války přímo v Jihlavě, nesmí chybět ta nejznámější, Hrádek. Ten začal svému účelu, výchově elitní německé mládeže, sloužit až v roce 1944. "Byla to jediná stavba tohoto typu v Protektorátu Čechy a Morava," dodává Veronika Vohralíková. A ještě jedna zajímavost. Němci za války zakázali ve městě stavět rovné střechy. "Protože nacistické ideologii se to nelíbilo. Bylo to moderní, a oni se chtěli vracet ke starým kořenům," vysvětluje. 

Spustit audio