Ve Stříbrných Horách chodí děti moc rády do knihovny. Mají tam i rukodělný kroužek

10. prosinec 2019

Titul Knihovnice roku 2019 letos od Kraje Vysočina dostala mezi jinými i Lucie Jadrná. Vede malou obecní knihovnu ve Stříbrných Horách na Havlíčkobrodsku.

Když Lucie Jadrná přebírala knihovnu po své předchůdkyni, sama ještě nevěděla, co ji čeká. „Místní paní knihovnice tady měla poličky podle lidí, kteří chodí pravidelně. Tam měla knihy vybrané přímo pro ně,“ říká s úsměvem. Sama své čtenáře ještě tak nezná. Knihovna má částečně svůj fond. Je to ale většinou klasická literatura, kterou si půjčují jen studenti jako povinnou četbu. Novější knihy půjčuje velká městská knihovna. „Proměňujeme tady těch dvě stě knih jednou za čtyři měsíce,“ dodává knihovnice.

Děti v knihovním kroužku vyrábějí ozdoby na obecní vánoční strom

Knihovna ve Stříbrných Horách má otevřeno na tři hodiny každý pátek v podvečer. Pravidelně se tam v té době scházejí i místní děti. „Když je knihovna otevřená, tak je tady spousta dětí, které vyrábějí,“ říká Lucie Jadrná. Program pro děti sestavila už na konci léta, a děti očividně baví. „To se zažehlí, a z toho budou ozdoby na stromeček,“ říká malá Míša, která vyrábí malé srdíčko. Pilně pracují i Pepík a Adéla. Hotovými výrobky chtějí ozdobit obecní vánoční strom, který se jim zdá být chudý.

Prvňáky si Lucie Jadrná podchytí hned na začátku. Seznámí je s knížkami

Do knihovního kroužku chodí pravidelně až dvanáct dětí. „To je náročnější i na prostor,“ směje se Lucie Jadrná. S dětmi pracuje ráda, a do budoucna se chce více věnovat prvňákům, kterých prý ve Stříbrných Horách přibylo. Nové čtenáře si tak vychová od začátku.

Spustit audio