Včely, vosy, sršně, zmije … na všechny rány platí chladit a chladit

27. červenec 2015
Dobré odpoledne

O včelí nebo vosí bodnutí není v létě nouze. „Pokud bodnutý není alergik, stačí ránu chladit. Zánětlivá reakce se utlumí i bolest je potom menší,“ radí lékař záchranné zdravotnické služby kraje Vysočina Petr Novotný. Problém nastává v okamžiku, pokud je to člověk alergický na hmyz, který ho bodnul.

Lehká alergická reakce zasáhne obvykle jen kůži, spojivky nebo nosní sliznici. Středně těžké zasahují už dýchací nebo trávicí systém. Člověk začne lapat po dechu. „Zúží se mu průsvit dýchacích cest a může mít potíže s dýcháním. A u těžkých případů je těžce postižen kardiovaskulární systém a může dojít k zástavě oběhu spojený s bezvědomím,“ popisuje lékař záchranky Petr Novotný. Ve druhém a třetím stupni alergické reakce neváhejte a volejte záchranku 155.

Když vás vosa nebo včela bodne do úst nebo obličeje, raději nečekejte a volejte záchranku. A při tom samozřejmě chladit, chladit, chladit.

Pokud je člověk alergický, měl by s sebou všude nosit první pomoc proti bodnutí hmyzem - ať už v podobě pera nebo tablet.

Kousla vás zmije? Možná to bylo jen na sucho

Jediný jedovatý had v naší přírodě – zmije obecná - není pro dospělého člověka nebezpečná. Řada kousnutí je tzv. suchá, to znamená, že je bez jedu. Ten si had schovává pro svou kořist a neplýtvá s ní na člověka. „Asi polovina případů je bez jedu. Největším problémem pak je to, že člověk je vystresovaný, že ho uštkla zmije a přitom jed v těle vůbec nemá,“ vysvětluje lékař záchranky Petr Novotný. Jak si v takovém případě počínat? Posadit zraněného, sterilně mu ránu vydezinfikovat, přikrýt, dát mu na ránu tlakový obvaz a znehybnit ho, aby s nohou co nejméně hýbal. Použít škrtidlo už se dnes nedoporučuje.

Chat s Petrem Novotným

autor: Petra Emmerová
Spustit audio