V zimě jezme křen, černou ředkev a luštěniny

7. leden 2015
Dobré odpoledne

V tomto období se cítíme po vánočním hodování těžší, přicházejí změny počasí a teplot. Lidé kašlou, trpí na bolesti zad, mají těžké nohy a vyšší váhu, nebo se cítí plní vody. „Ryze českou prevencí bylo odjakživa používání křenu,“ říká v poradně Iva Georgievová a přidává několik tipů s křenem: „Nastrouháme křen a smícháme s medem. Užíváme několikrát denně po půl lžičkách, zapíjíme teplou vodou. Pozor by si měli dát lidé, kteří mají problémy s vředy. Křen pomáhá zlepšit trávení, proto se strouhá k párkům nebo k těžkému masu.“

Iva dodává, že jde o jedno z nejstarších antibiotik. „Můžeme ho jíst i nastrouhaný s mrkví a jablkem, přidáme k tomu, kdo chce třtinový cukr, nebo med a pár kapek dobrého citronu. Nemělo by to být chladné, takže udržujeme v pokojové teplotě. Tento salát dá se pojídat několikrát denně.“

Když posílíme imunitu, také zhubneme!

„Pokud pročistíme játra a ledviny, dojde i k očištění krve. Tím se posílí imunita a pro organismus to znamená, že v těle koluje méně tuku a cukru. To se projeví i na objemu, člověk splaskne a cítí se lehčí,“ vysvětluje Iva Georgievová.

  • Po Vánocích se mnozí cítíme plní, je to dáno vyšším příjmem dobrot a také menšími dávkami pohybu. Iva Georgievová radí: dobré je začít křenem. Smícháme ho s medem a užíváme po půl lžičkách. Takto o tom mluvila ve středeční poradně
    " style="">
    Po Vánocích se mnozí cítíme plní, je to dáno vyšším příjmem dobrot a také menšími dávkami pohybu. Iva Georgievová radí: dobré je začít křenem. Smícháme ho s medem a užíváme po půl lžičkách. Takto o tom mluvila ve středeční poradně
    " style="">
    Po Vánocích se mnozí cítíme plní, je to dáno vyšším příjmem dobrot a také menšími dávkami pohybu. Iva Georgievová radí: dobré je začít křenem. Smícháme ho s medem a užíváme po půl lžičkách. Takto o tom mluvila ve středeční poradně
0:00
/
0:00

K odvodnění nám pomáhá černá ředkev, která pomáhá i odhlenit a očistit lymfatický systém a ke správnému toku žluči. „Černá ředkev je trochu ostřejší, používá se nastrouhaná s kořenovou petrželí a mrkví, dá se přidat i olivový olej, med nebo třtinový cukr. Jediné její negativum je, že je trochu cítit. Dělám z ní pomazánky se zakysanou smetanou, dá se přidat i celer nebo upravit jakkoliv podle chuti. Jako pomazánka má překvapivě dobrou chuť,“ chválí ne příliš známou zeleninu Iva.

K zasycení je v zimě dobré uvařit si zeleninovou polévku s luštěninou. Podle Ivy Georgievové procházejí luštěniny pomalu trávicím traktem, takže stabilizují hladinu cukru v těle a pomáhají snižovat obsah tuku. Jak na polévku? „Kořenová zelenina se orestuje na olivovém oleji s trochou másla ghí, přidá se koření, sůl a červená čočka, která je z luštěnin nejlépe stravitelná. Podle chuti přidáme zelenou petrželku, libeček, tymián a jablečný ocet. Můžeme jíst několikrát denně.“

Obecně stravitelnost zlepšuje saturejka, která také odstraňuje plynatost. Podobně působí i kmín a ten také čistí krev od tuků. Petržel kořenová podporuje a posiluje ledviny. Kořenovou zeleninu obecně je vždycky lepší krátce orestovat, lépe tak rozvine své výživové vlastnosti.

Chat s Ivou Georgievovou

autor: dak