V Třebíči se roztočil opravený větrný mlýn. Repliku hřídele s lopatkami pohání motor

1. květen 2021 06:00

V 19. století se v třebíčském větrném mlýně mlelo koželužské tříslo, ve 20. v něm bydleli chudí. Dlouhou dobu chátral a dnes se po desetiletích znovu roztočí jeho lopatky.

Třebíč má nové lákadlo pro návštěvníky, opravený větrný mlýn. Oprava stála 10 milionů korun, předcházelo ji ale zkoumání, jak původní lopatky koželužského mlýna vypadaly.

Elektromotor

Až na elektromotor, který mlýn pohání, je soukolí přesnou replikou toho historického, a to včetně palečnicového kola a masivní dřevěné hřídele. „Čtyři a půl tuny a že to byl až sedmý strom, který našli, protože je to tesané tesařem z jednoho kusu. Musí splňovat nějaké požadavky nejen na tvrdost, ale i na krut. Musí být houževnatý, pevný, ale přitom pružný,“ řekl správce mlýna Luboš Čtveráček.

Větrný mlýn, Třebíč

Mlýn patří městu Třebíč už od roku 1929. Byly v něm byty pro sociálně slabé. „Sociální bydlení zde fungovalo až do roku 1977. V tomto roce odešel poslední nájemník. Od té doby ten větrník chátral,“ dodal starosta Pavel Pacal.

Mlýn byl postavený v první polovině 19. století a sloužil k mletí třísla, tedy vysušené kůry stromů, která se používala na úpravu kůží.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související