V telčském muzeu je uložené zlaté pero, které použilo už pět našich prezidentů. Čeká i na toho současného

Prezidentské návštěvy jsou pro každé město velkou prestiží. Je třeba ukázat to nejlepší, a je také třeba návštěvu zaznamenat pro další pokolení. Telč si pro tyto příležitosti před 95 lety pořídila krásné zlaté pero.

"Bylo zakoupené v roce 1928 při příležitosti, kdy Telč navštívil prezident Tomáš Garique Masaryk," říká vedoucí telčské pobočky Muzea Vysočiny. Masarykův podpis v městské kronice poté ornamentálním rámečkem ozdobily ženy z místní, a tehdy velmi populární lidové malírny. Pero poté radní města uložili. Do ruky ho vzal až v roce 1946 prezident Edvard Beneš. Ten Telč navštívil, když hledal nemovitost pro své letní sídlo. Nakonec si vybral zámek v Náměšti nad Oslavou, ale v Telči zanechal alespoň svůj podpis v kronice.

Z řady komunistických prezidentů se zlatým perem do kroniky nepodepsal ani jeden. Tradici tak obnovil až Václav Havel v roce 1991. "V roce 2004 Václav Klaus a v roce 2015 se tímto perem podepsal ještě prezident Zeman," doplňuje seznam Helena Grycová.

Pero má prokazatelně zlatý hrot. To, jestli je jeho plášť také zlatý, nikdo nezkoumal. Každopádně jde o pero značky Eclipse a je na něm ještě už těžko čitelná značka, která začíná PATH 918... Pero je to plnicí, bohužel už ale nefunguje mechanizmus plnění páčkou. "Pokud se to pero používá, tak se musí jako brk namočit," dodává muzejnice. Opravit se ho nikdo ani nepokoušel z obav, že by se nenávratně poškodilo.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.