V sobotu se Romové sejdou na tradiční pouť. Procesí letos zamíří do Olomouce

11. září 2019

14. září 2019 se uskuteční tradiční romská pouť, na kterou se každoročně sjíždí Romové z celého Česka i Slovenska. Po 12 letech se její konání z důvodu rekonstrukce baziliky na Svaté Kopečku přesune do Olomouce.

Pouť začne procesím, které vyjde v 09:00 od katedrály svatého Václava. Poutníci ponesou dřevěný kříž, který je symbolem poutě, přes Biskupské náměstí ke kostelu Panny Marie Sněžné.

"Pouť se do Olomouce letos přesouvá jak z důvodu rekonstrukce vnitřních prostor baziliky, tak i ambitů, kde vždy probíhal doprovodný kulturní program," uvedla vedoucí Střediska pro rodiny a děti Charity Olomouc Petra Pavlíčková.

Po slavnostní mši svaté se kulturní program odehraje v areálu Muzea umění v Olomouci. Témata 21. ročníku pouti nese název Můj Bůh. Cestou přes Biskupské náměstí tak poutníci stanou na třech zastaveních, kde se společně zamyslí nad jednotlivými tématy. "Účastníci, malí i velcí, budou mít možnost během jednotlivých zastavení vepsat na kříž své prosby a poděkování," doplnila Pavlíčková.

Mši svatou v kostele Panny Marie Sněžné bude sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner spolu se salesiánským knězem Jiřím Cahou. Již tradičně se do obětního průvodu zapojí děti, které ponesou předměty spjaté s romskou historií: kolo od vozu, romskou vlajku, housle a kříž z pěšího průvodu od katedrály. Chvály zahraje během mše kapela GPS ze Slovenska, uvedli zástupci charity.

Odpolední program v areálu Muzea umění v Olomouci zahájí zpěvák Jan Bendig. Chybět nebude například soutěž o pohár v tradičním romském tanci.

Plakát k Romské pouti 2019
autoři: ČTK , ROMEA, o. s.
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka