V Rozsochách na konci masopustu opět pohřbili místo basy Muzikanta. Tradice vznikla v jedné tuhé zimě v 60. letech

Masopust v Rozsochách na Žďársku se slaví na jeho úplném konci, tedy v úterý večer - do půlnoci, kdy začne popeleční středa. Podle dávných tradic se o půlnoci pohřbila basa a nastal 40 denní půst.

Tuhle tradici však změnila příhoda ze 60. let minulého století, a od té doby se v Rozsochách pohřbívá místo basy rovnou Muzikant. Tomu navíc před pohřbem zarecitují dlouhý seznam hříchů, kterých se za celý rok dopustil.

Masopust v Rozsochách

"Za to může můj dědeček Eduard Holý. On měl kdysi kapelu, se kterou se vraceli z hraní vlakem. Tehdy bylo všude plno sněhu a náledí, tak je napadlo, že z nádraží, které je na kopečku, že si sednou na tu basu a sjedou dolů. Jenomže basa to nevydržela, a protože se blížily ostatky, vymysleli, že místo basy pochovají rovnou celého muzikanta," směje se Augustin Holý, který je zároveň autorem veršovaného seznamu hříchů.

"Jsou tam různá faux-pas, které se tady na vesnici přihodí. Vždycky se najde nějaká dobrá duše, která to prozradí. Nikoho tam nejmenujeme, ale většinou se všichni poznají," dodává šibalsky.

Desítky masek

V Rozsochách mají masopustní tradice v oblibě celé rodiny. Jan Bureš je pamětník, který se jich účastnil ještě před vojnou, a později dlouhá léta pořádal za místní fotbalisty.

I dnes je jedním z hlavních organizátorů a společně s Augustinem Holým zpívají Muzikantovi na pohřbu. "Ti mladí kluci s loďkami, to už jsou synové těch dřívějších part, měli v minulosti třeba perfektního Žižku," vzpomíná Jan Bureš.

Masky jsou v Rozsochách nápadité a často skupinové - je tu hned 7 lidí v maskách z filmu Tři veteráni, včetně Bosany s dlouhým nosem a stromem Frňákovníkem uprostřed parketu, skupina Mrtvých nevěst, Karkulka s vlkem a babičkou, dvojice fotbalistů a tenistů, nebo tajuplné masky Anonymous z filmu V for Vendetta. Letos jich je celkem na sedmdesát.

"Máme i rekord v počtu masek, bylo to 104 masek v roce 2013," vzpomíná starosta Josef Smolka. O dva roky později dostala obec Rozsochy od mikroregionu Bystřicka titul "Nositel tradic Bystřicka".

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.