V Pelhřimově přesunuli program zlaté neděle z náměstí do ulic. Troubení a koledy nechyběly

20. prosinec 2021 06:00

Navodit vánoční atmosféru se rozhodli v Pelhřimově. Tradiční akce Zlatá neděle na radnici se kvůli opatřením nemohla konat, úřad proto přišel s náhradním řešením.

Zlatá neděle je za námi a vánoční svátky se nezadržitelně blíží. Nasát vánoční atmosféru mohli lidé také v Pelhřimově. Kulturní zařízení města totiž připravilo akci zvanou Zlatá neděle nad Pelhřimovem.

„Odbyla třetí hodina, chval každý duch Hospodina!“ O zlaté neděli v 15:00 hodin se Pražskou ulicí v Pelhřimově rozezněl hlas hlásného. Spolu s ním na místo přišli také skauti zazpívat koledy.

Cesta světla

S sebou vzali také Betlémské světlo, které si mohli lidé nechat napálit. To mělo ale podle Jiřího Bílka z oddílu pelhřimovských skautů tak trochu strastiplnou cestu. „Dorazilo z Rakouska. Tam ho vždycky zapaluje nějaké děťátko a pak ho skauti rozváží do celého světa. Na hranicích ho brněnští skauti a my ho měli převzít v Horní Cerekvi. Po cestě se ale rozbil vlak. Naštěstí se ho podařilo převzít do skautů z Humpolce.“

Stejnou zastávku jako v Pražské ulici pak měli skauti v čele s hlásným ještě na dalších dvou místech. Pro obyvatele Pelhřimova byla taková akce novinkou, pokračuje ředitel kulturního zařízení města Martin Ecler. „Vždycky je o zlaté neděli velká akce, situace je ale taková, jaká je. Řekli jsme si, že když to uděláme rozumně, že to bude dobré.“

Zlatá neděle, Pelhřimov

Program vyvrcholil v 18 hodin troubením hlásného z věže na náměstí a také zpěvem koled, kterého se ujaly pěvecké sbory z Pelhřimova.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související