V Oválné pracovně Bílého domu jsem byl mnohokrát, prezident Bill Clinton byl velmi otevřený člověk, říká Alexandr Vondra

22. srpen 2019

Europoslanec Evropského parlamentu za ODS Alexandr Vondra se před necelým rokem přestěhoval i s manželkou z Prahy do Litoměřic, kde má poblíž v přírodě chalupu. Před 20 lety působil za prezidenta Billa Clintona jako velvyslanec České republiky v USA a na tu dobu rád vzpomíná. Jako europoslanec chce co nejvíce chránit naše národní bohatství. Xaverovi se také svěřil, že Sametovou revoluci považuje za výjimečný okamžik v našich dějinách.

Alexandr Vondra se nedávno uchýlil z Prahy na venkov, konkrétně se s manželkou přestěhovali do Litoměřic. Říká o sobě, že uznává tradiční role, rozdělení na mužské a ženské. A obává se, že v Praze se, místo autem, bude brzy jezdit jenom na kole.

Bývalý velvyslanec v USA

Před dvaceti lety působil Alexandr Vondra, v době prezidenta Billa Clintona, jako velvyslanec České republiky v USA. Na své tehdejší působení vzpomíná rád, protože se mu v Americe, kde byl s celou rodinou, velmi líbilo. Nejvíce zde obdivoval konkurenční prostředí, které, pokud máte energii, tak prý člověka ještě více nakopne. A za úspěch se chválí, což dodává sílu.

V Oválné pracovně Bílého domu byl během svého funkčního období i několikrát do roka, někdy sám, ale občas i s rodinou: „V Oválné pracovně jsem byl mnohokrát, prezident Clinton byl velmi otevřený člověk. Když jste velvyslancem na pražském dvoře, tak se s vámi nejvyšší moc nebaví. V USA to bylo jinak. Mé tři děti, které tam byly s námi, mají s prezidentem fotografie a jsou na to pyšné, u prezidenta byly dokonce dvakrát,“ vzpomíná Vondra.

Evropská unie a Alexandr Vondra

Když jel Alexandr Vondra hájit zájmy naší vlasti do Bruselu, nastupoval tam s tím, že se pokusí zachránit, co se dá: „ Já jsem to lidem sděloval, už když jsem byl v kampani do Evropského parlamentu. Myslím si totiž, že 80% našeho bohatství závisí na tom, že to, co tady vyrobíme, umístíme na zahraničních trzích. Musíme mít svět otevřený,“ říká Vondra.

Přiznává také, že po zkušenostech z letošního června a července má pocit, aby neasistoval u kolektivní sebevraždy. Situace je prý horší, než si ji dokázal představit. Hovoří o „zelené vlně“, ale nemyslí tím přírodu jako takovou, jejímž je samozřejmě ochráncem, ale klimatickou hysterii. Jde o vizi, jak dosáhnout do roku 2050 bez uhlíkového světa a podle Vondry to bude stát velké peníze a dotkne se to nás všech.

Sametová revoluce a Alexandr Vondra

Na dobu Sametové revoluce vzpomíná Alexandr Vondra velmi rád, pouhých deset dní před 17. listopadem ho tenkrát pustili z vězení. Podle něho to byl výjimečný okamžik v našich dějinách: „Naše generace měla štěstí, že to prožila v tomto věku. Měli jsme možnost volby. To dříve nebylo, lidé mluvili jinak doma, jinak na veřejnosti, a to se přes noc změnilo. Myslím si, že má cenu si to stále připomínat, protože o svobodu můžeme zase přijít. A získat ji zpět, to není lehká záležitost,“ říká Vondra.

Zajímá vás, co Alexandr Vondra připravuje na své chalupě v severních Čechách a jaký koníček v současné době provozuje? Poslechněte si záznam pořadu

Spustit audio