V Malé Morávce v Jeseníkách vyrábějí místní lidé tajemný borůvkový likér
V Malé Morávce a v okolí Karlova pod Pradědem v Jeseníkách se každoročně koncem srpna konají takzvané Borůvkové hody. Milovníci borůvek se tam sjíždějí, aby si užili místní speciality. Nechybí borůvková polévka, kynuté knedlíky, koláče, omelety s borůvkovými povidly ani borůvkové pivo. Ovšem podává se i takzvaný Borůvkový sen, což je likér, jehož složení obyvatelé pečlivě tají.
A i kdyby nám prozradili, co je vedle borůvek a cukru jeho hlavní přísadou, stejně by nám to bylo k ničemu. Protože pokud nemáte borůvky poctivě nasbírané v lesích pod Pradědem, tak se vám stejně ten pravý borůvkový likér udělat nepodaří.
Podle pamětníka a rodáka z Malé Morávky Gerharda Mendroka se likér začal nejprve v malém množství vyrábět na horské chatě Švýcárna pod vrcholem jesenického Pradědu. Odtud se přes několik horských chat dostal až do Malé Morávky, kde před deseti lety vznikla tradice Borůvkových hodů.
Gerhard Mendrok dodává, že ochutnal borůvky z Polska, z Německa, borůvky rostoucí v nížinách, ale nikde nebyly tak chuťově skvělé, jako právě v lesích pod Pradědem, okolo Karlova a Malé Morávky. Zdejší plody jsou prý ostré, sladkokyselé a pěkně šťavnaté. A právě jejich chuť dodává likéru jeho neopakovatelnost.
Samotný likér je vyrobený ze 40 procentního alkoholu, místní však nechtějí prozradit, o jaký jde druh nebo výrobce. Dále se do něj dává cukr a borůvky, vše v poměru jeden díl alkoholu, jeden díl cukru a jeden díl borůvek. Po šesti týdnech macerování je borůvkový likér připravený k pití.
Místní chataři ovšem upozorňují, že likér dokáže z čilého turisty udělat v horkém letním dni zvadlou figurku, která se může v hlubokých lesích okolo Malé Morávky lehce ztratit.
Švýcárna
Malá Morávka
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
S Ruskem je to jako s rakovinou, pokud ji úplně nezničíte, zabije vás, říká lidskoprávní analytička
-
OVĚŘOVNA: Zboží s kódem 482 je jedovaté a z Ukrajiny, tvrdí e-mail. Původ jídla ale z čísla nezjistíte
-
Češi porazili Velkou Británii 4:1 a poskočili na první místo tabulky. Červenka přispěl čtyřmi asistencemi
-
Martínek už netrpí, má radost ze života. Je to úplně jiný chlapec, popisují rodiče měsíce po operaci