V Liberci najdete Kanálovou uličku. Poklopů nejen z Česka, ale i z evropských zemí je v ní sto

28. březen 2024

Když se chceme pokochat krásami města, chodíme většinou s hlavou vztyčenou, někdy až zakloněnou, abychom mohli obdivovat domovní znamení, fasády a štíty. V Liberci mají ale uličku, kam je třeba se na prohlídku vydat naopak s hlavou skloněnou. V přibližně 80 metrů dlouhé uličce ve vnitrobloku poblíž Soukenného náměstí v centru města se totiž nachází na sto kanálových poklopů nejen z Libereckého kraje či České republiky.

Sbírka kanálových poklopů je součástí projektu Civilizace a Spolek G300 na ní pracuje od roku 2002. „Naší snahou je sebírat kanály z celého světa,“ říká za spolek Tomáš Hasil s tím, že nyní jich je kolem stovky. První kanály ve směru od Široké ulice jsou funkční, další poklopy jsou jen zadlážděné.

V uličce je možné najít i historické kousky, například kanál s nápisem Reichenberg, jak zněl německý název Liberce. Tomáš Hasil ho po dlouhém pátrání nalezl v okrajové části města. Německý název má i historický, přes sto let starý poklop z Frýdlantu v Čechách.

Kanálová ulička se už v roce 2019 dostala do České knihy rekordů, tehdy s počtem 43 poklopů. Ve sbírce tedy nemůže chybět poklop z Pelhřimova, kde sídlí Agentura Dobrý den, která knihu rekordů vydává. Z dalších českých měst zastoupených v uličce namátkou jmenujme Prahu, Klatovy, Kutnou Horu, Tábor, Ostravu nebo Brno. A z desítek zahraničních měst třeba Drážďany, Bratislavu, Sofii, Bayern, Budapešť nebo Amersfoort, který má speciální poklop se stopami bot.

Poklop z bulharské Sofie

„Když sbíráte známky, tak vám stačí album. Na to, abyste mohl sbírat kanálové poklopy, si musíte pořídit ulici. To je samozřejmě nadnesené. Ta ulička je uzoučká, jenom pro pěší. A jak v ní stojí domy, tak každému patří kousek té uličky, a majitelé domů souhlasili, že to můžeme jako album používat,“ usmívá se Tomáš Hasil.

A jak kanálové poklopy získávají? Samozřejmě že ne tak, jako se to kdysi dělo u nás, kdy se kradly a končily ve sběrnách. Nadšenci poklopy vybírají podle fotografií z celého světa a pak osloví příslušného starostu města. „A někdy se zadaří,“ dodává Tomáš Hasil s tím, že v současné době očekává poklopy z Říma a Jeruzaléma.

Zápis v České knize rekordů

V Kanálové uličce, které se říká také Papírová, by se kromě zadlážděných poklopů měly objevit i panely s fotografiemi kanálových poklopů z celého světa, které v rámci svých cest pořídili nejen členové spolku G300, ale i další nadšenci. Můžete se přidat mezi ně. Stačí ze svých cest nebo i ze svého bydliště poslat fotku zajímavého kanálového poklopu se znakem města.

Spustit audio

Související