V Kožichovicích u Třebíče staví firma velké skleníky na zeleninu

2. listopad 2018 10:00

V Kožichovicích u Třebíče staví firma skleníky na celoroční pěstování zeleniny, hlavně rajčat.

Skleníky budou zabírat přes tři hektary pozemků a dokončeny budou příští rok v červenci. Médiím to řekl jednatel společnosti Farma Kožichovice Leoš Zahrádka. Stejný investor zároveň buduje energetické centrum, které bude teplem a elektřinou zásobovat jak skleníky, tak i další podniky v jejich okolí.

„Jsou to dva investiční záměry, které jsou ve velké symbióze,“ uvedl jednatel. Stavba skleníků bude stát 150 milionů korun. Energetické centrum vyrábějící pomocí kogeneračních jednotek spalováním zemního plynu teplo a elektřinu, vyjde na 190 milionů Kč. Ve sklenících bude pracovat 35 lidí.

„Cílem je zajistit lokální produkci zeleniny, která sníží závislost na importu ze zahraničí,“ řekl Zahrádka ke stavbě skleníků. Uvedl, že jde asi o šestý podobný projekt v Česku. „Velikostí jsme spíš menší projekt,“ řekl.

Farma Kožichovice plánuje roční produkci rajčat okolo 900 tun. Díky zkrácení přepravní doby v porovnání s dovozem z jiných zemí bude možné rajčata trhat zralejší, což se podle jednatele projeví jejich lepší chutí.

Areál vzniká na kraji průmyslové zóny, kde firma našla dobře dostupný rovný pozemek. Na 2,5 hektaru budou osvětlené skleníky pro celoroční pěstování rajčat. Pouze vytápěné skleníky určené pro provoz od jara do podzimu budou zabírat dalších 0,8 hektaru. V nich mohou růst i okurky. Zelenina bude pěstovaná hydroponicky, tedy v živném roztoku.

Skleníky, kde se bude v noci svítit, budou podle jednatele kompletně zastíněné, aby světlo neunikalo do okolí. Na pozemcích už stojí hrubá stavba provozní budovy. Do zimy by měly být dokončeny inženýrské sítě a základy skleníků, a když to počasí dovolí, i jejich ocelové konstrukce. Následně budou překryty speciálním sklem.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související