Náměšťská vojenská základna má staronového velitele. Miroslav Svoboda už letišti šéfoval

1. listopad 2018 10:00

S vojenskými poctami byl na základně u Náměště nad Oslavou jmenován nový velitel. Ten stávající Petr Čepelka odchází na ministerstvo obrany.

Na jeho místo nastupuje Miroslav Svoboda.

Rozloučit se s Petrem Čepelkou nepřišli jen vojáci, ale také starostové z okolních měst a obcí a zástupci kraje. Těm adresoval odcházející velitel závěr svého posledního projevu na půdě základny.

„Velmi významné pro nás byla podpora regionu. Ať Kraje Vysočina nebo zejména všech obcí, které jsou opravdu každodenně vystavovány hlukové zátěži. Tak i regionu bych chtěl velmi poděkovat za trpělivost, shovívavost a za ochotu s námi spolupracovat, ale hlavně za ochotu nás podporovat,“ řekl odcházející velitel Petr Čepelka.

Nového velitele nedostává náměšťská vrtulníková základna na dlouho. Miroslav Svoboda bude funkci vykonávat jen z pověření a podle vlastních slov chce v dohledné době odejít z armády. Vše nasvědčuje tomu, že stejný ceremoniál si vojáci v Náměšti zopakují už příští rok. Krátké velitelství prý chod základny nijak negativně nepoznamená.

„Já nejsem naprosto nováčkem této základny. Já jsem na této základně sloužil postupně od roku 94 a v neposlední řadě jsem ve funkci zástupce velitele už sedm let, takže já se na všech projektech podílím. Mám velice dobrý přehled, jak se ta základna vede, kam směřuje, jaké jsou její projekty. Takže v podstatě akorát z toho muže v pozadí se dostávám do toho muže do popředí,“ dodal Miroslav Svoboda.

Na závěr slavnostního nástupu vojáci zavzpomínali na své kamarády padlé v Afghánistánu, které uctili minutou ticha.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související