Jemnice má dětského lékaře, ale jen na půl roku

27. říjen 2020 06:00

Najít nového pediatra není nic snadného. V Jemnici na Třebíčsku se o to snaží už od jara. Teď si mohou na půl roku vydechnou, problém ale zažehnaný není.

Letos v létě v Jemnici na Třebíčsku skončil dlouholetý dětský lékař, který odešel do penze a městu se nedařilo najít náhradu. Někteří rodiče tak s dětmi začali jezdit až do Náměště nad Oslavou, která je z Jemnice přes hodinu cesty.

V pondělí místní ordinaci otevřel pediatr nový. A i když je zájem ze strany pacientů veliký, na šťastný konec to zatím nevypadá.

Výpomoc z Jihlavy

„Sestřička už tady zvedla asi třicet telefonů, asi třicet pacientů se nám nahlásilo.“ Dětský lékař Petr Bína má hned první den v jemnické ordinaci pořádně napilno. Pacienti sice zatím ve velkém nechodí, a čekárna zeje prázdnotou, lékař ale musí zájemce postupně zaregistrovat a objednat na další dny.

Petr Bína je v Jemnici jen na výpomoc z jihlavské nemocnice. Ordinace bude otevřená dvakrát týdně a lékař se v ní bude střídat s kolegyní.  „Dohodli jsme se, že sem budeme jezdit asi půl roku, než si město najde někoho nového.“

Motivační příspěvky

Jemnice dětského praktika marně hledá už od jara. A nepomáhají ani motivační příspěvky.  Ty město zvedlo ze 600 tisíc korun na dvojnásobek, pokud ordinace bude fungovat alespoň pět let.

Navrch přidává i parcelu nebo příspěvek na ordinaci, potvrzuje mi ve své kanceláři starosta Miloň Slabý: „Co jsme to vlastně sháněli, není to jen o těch penězích. Nevím, jestli to nějak moc pomůže, protože prostě hotoví pediatři nejsou.“

Chybí i jinde

Problém se chybějícím lékařem ale neřeší jen Jemnice. Na celé Vysočině jich chybí mnohem více. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného z ČSSD se mnoho pediatrů v kraji blíží důchodovému věku a nemá je, kdo nahradit. „Je tam větší kategorie lidí, kteří jsou starší, a proto jakmile ukončí, tak se velmi těžko shání nějaký další pediatr, který by ho nahradil.“

Pokud Jemnice do půl roku nesežene stálého pediatra, hrozí, že pak znovu zůstane asi 400 dětí bez lékařské péče.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související