Každý se může zapojit. V Chotěboři vznikla na Facebooku skupina pro pomoc zdravotníkům

28. říjen 2020 06:00

Lidé na sociálních sítích nabízejí pomoc s hlídáním dětí zdravotníků, kteří pracují v nemocnicích v plném nasazení.

Děti se zatím do školy nevrací, a hlavně u zdravotníků, kteří pracují v plném nasazení v nemocnicích, to může působit problémy.

Právě kvůli tomu vznikají na sociálních sítích různé iniciativy, které se snaží s hlídáním dětí pomoci. Jednu takovou skupinu Hlídání dětí zdravotníků a Integrovaného záchranného systému založil na sociální síti Tomáš John Z Chotěboře.

Přihlaste se…

„Každý, kdo chce pomáhat, tak se do té skupiny zaregistruje. Pošle mi žádost. Já jí schválím. A může tady dát příspěvek, že chce hlídat děti,“ ukazuje na svém chytrém telefonu Tomáš John z Chotěboře, jak jednoduše se dá pomáhat, pokud člověk chce.

Před dvěma týdny totiž založil na sociálních sítích skupinu, kde se mohou přihlásit lidé, kteří by chtěli pomoci s hlídáním dětí zdravotníků nebo naopak hlídání potřebují. „Anebo tady máme tabulku, do které se zapíše vlastně na google drive a potom záleží na těch zájemcích, jak se ozvou těm lidem.“

Jeho facebooková skupina, kterou propaguje na vlastní náklady i na Instagramu, má za dva týdny existence přes 270 členů a další přibývají třeba během našeho rozhovoru. „Průběžně mi tady přichází žádosti o to, aby se lidi mohli připojit, teď zrovna nějaká paní.“

Bývalý zdravotník

Sám Tomáš John ve zdravotnictví, které je momentálně kvůli koronaviru přetížené, pracoval a také kvůli tomu hledal nějakou možnost, jak pomoci. Protože se ale stará o svého 95letého dědečka, jeho možnosti jsou omezené, a tak se snaží dát dohromady alespoň lidi na sociálních sítích.

„Nemám možnost oslovit velké množství lidí, jedině takhle přes ty sociální sítě. Já se v současné době starám o dědečka, kterému je 95 let, je ležící a potřebuje 24 hodin péči,“ říká Tomáš John. Podle něj je také nejasné, jak se situace kolem koronaviru bude vyvíjet, a v současné situaci je každý člověk, který chce nějak pomáhat, potřebný.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související