V Jihlavě využívání k zalévání zeleně vsakovací vaky. Voda z nich odtéká postupně

29. duben 2020 06:00

Pracovníci jihlavské správy městské zeleně se každý pracovní den vydávají k řece Jihlavě pro vodu, aby mohli zavlažit výsadbu ve městě. 

Poslední roky je sucho nutí začínat již brzy z jara. Zalévat prý musí dokonce tři roky staré stromy, což dříve nebývalo zvykem.

„Stromy, tam se navalí víc vody, ale u těch kytek to máte povrchové a ono to steče. Musíme častěji,“ popisuje jeden z pracovníků jihlavské Správy městské zeleně obvyklou frekvenci zalévání stromů a květiny.

Místo kytek budou stromy

Stromům stačí vodu doplnit jednou po dvou týdnech. Květinová pole je nutné zalévat klidně i dvakrát týdně. Také kvůli tomu se město snaží sázet více stromů na úkor květin, potvrzuje mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk: „Museli jsme omezit částečně plochy s výsadbou letniček a více se zaměřujeme na keře a stromy. To je pro nás priorita.“

Ani se stromy to ale podle jeho slov není v dnešní době tak jednoduché. „Dřív se čerstvá výsadba zalévala jen během prvního roku. Provlhčenost půdy je tak minimální, že se musí zalévat i stromy, které jsou staré tři roky.“

Každodenní práce

Ačkoliv je teprve duben, se zalévacím vozíkem se musí jezdit každý den. Podle mluvčího má město k zalévání vyhrazené dvě multikáry o objemu dva a jeden a půl kubíku.

„Za směnu, kdy nějakou lokalitu zalévají, se otočí až třikrát. Vždycky jedou k nalévacímu místu k řece Jihlavě.“

Vsakovací vaky

Zavlažovací vozíky ale nejsou jedinou metodou zavlažování, kterou město využívá. „Používáme ještě vsakovací vaky. Každý vak má objem 50 litrů. Jihlava jich má k dispozici 270 kusů. Vak se naplní vodou za zhruba 2-3 minuty a potom trvá 8-10 hodin, než se voda z toho vaku vsákne do kořenového systému.“

Právě kvůli postupnému vsakování je podle tiskového mluvčího systém mnohem efektivnější. Kromě toho je v Jihlavě na některých místech k dispozici automatický zavlažovací systém. Ten ale zbytečně odčerpává pitnou vodu a tak se od jeho využívání ustupuje.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související