V dubnu musí polomy z lesa pryč, aby se nepřemnožil kůrovec

18. duben 2014
Dobré odpoledne

Páteční odpolední host Jiří Pohan radil lidem, kteří vlastní les. Majitel lesa může svůj les zdědit, koupit anebo vysadit. „V druhém případě jde většinou o obchod – za co nejlepší cenu les koupit a co nejvíce vytěžit na prodeji dřeva. V tom třetím případě stát se vlastníkem lesa trochu trvá – les se vysazuje na vhodné zemědělské půdě, potřebujete několik povolení, pak les vysadíte a čekáte, až vyroste,“ vypočítává odborný lesní hospodář Jiří Pohan.

V každém případě se ale vlastník lesa musí o les starat, a to podle lesního zákona a musí také v lese hospodařit tak, aby nezpůsoboval škody sousedním vlastníkům.

Jaro je pro majitele lesů nejdůležitějším obdobím. Letos začalo dříve a dříve také skončilo zalesňování, a jak říká Jiří Pohan, je tedy třeba zasáhnout proti kůrovci. „Ke konci dubna vylétává kůrovec, náš největší škůdce, je potřeba zkontrolovat lesní porosty, zda v nich po zimních vichřicích může ležet padlé dřevo. Právě v něm se kůrovec namnoží.“ Polomy a padlé dřevo musí z lesa pryč.

Dále je potřeba do lesa umístit feromonové lapače s odparníky. „Odparník je látka, která svou vůní láká kůrovce do lapače, brouky díky němu zachytíme a zlikvidujeme,“ vysvětluje Jiří Pohan.

Každý majitel lesa by měl mít svého lesního hospodáře, od kterého by se mimo jiné dozvěděl, na které lesní práce, ať už na jarní výsadbu, odstraňování polomů nebo ochranu vysázených listnáčů oplocením, můžeme čerpat dotace. Odborného lesního hospodáře najdete na orgánu ochrany přírody, v obci z rozšířenou působností.

Co dělat, když například některý vlastník lesa neprovede opatření proti množení kůrovce? „Právě na to by měl odborný lesní hospodář dohlížet – pokud takový problém zjistím, snažím se s majitelem lesa spojit a problém odstranit.“ Pokud vlastník v rozumném termínu tyto práce nevykoná, orgán státní správy lesů mu může udělit i pokutu.

CHAT:

PAVEL MALÝ - Mám nový les, zdědil jsem ho po bratrovi. Na údržbu lesa se dají sehnat nějaké dotace? Kde to zjistím? Děkuji za radu a zdravím do Regionu. PAVEL MALÝ

Dobrý den, prvním krokem je se spojit s OLH. Dotace poskytuje Kraj Vysočina. Informace k tématu jsou na www stránkách kraje v sekci lesní hospodářství. Zjednodušeně jsou dotace na zalesňování a výchovu porostů do čtyřiceti let.

Petra z Jihlavy - Jak se díváte na lesy v zahraničí, které jsou často oplocené? (Anglie) Proč to tam tak funguje a doporučil byste tuzemským menším vlastníkům svůj les oplotit? Petra

Náš zákon neumožňuje oplocení lesa z vlastnických důvodů. V lese můžeme oplocovat pouze mladé kultury z důvodu ochrany před zvěří a lesní školky z důvodu pěstování nových sazenic.
V Anglii jsou oplocené všechny pozemky, ale myslím, že je to hlavně z důvodu pastvy hospodářských zvířat. Na oplocené pozemky se může vstoupit, ale musíte za sebou zavírat dvířka.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.