V Českých Milovech vznikalo unikátní uranové sklo. Připomíná ho expozice ve skelmistrovském domě

24. září 2023

České sklo je pojem a nelze ho spojovat jen se severem Čech. Po celém světě bylo ve své době známé i sklo z Vysočiny, konkrétně milovské. A to i přesto, že se vyrábělo jen nějakých padesát let. Sklářskou historii této krásné oblasti v srdci Žďárských vrchů teď připomíná expozice skla ve zrekonstruovaném skelmistrovském domě.

„Byl to dům, ve kterém žila rodina z Kamenického Šenova, byla to slavná rodina Conrathů,“ říká Pavel Kysilka, současný majitel skelmistrovského domu. Sklárna v Českých Milovech se brzy stala světoznámou. „Získala jednu z prvních cen na Expu ve Vídni v roce 1873,“ dodává majitel domu. Výrobky milovské sklárny se prodávaly od New Yorku až po Turecko a Arábii. Severočeská strojní výroba ale vše ukončila už na sklonku 19. století.

Historii sklářství v Českých Milovech, ale i příběh českého skla vůbec, teď připomíná expozice, kterou Pavel Kysilka zřídil v bývalém skelmistrovském domě. Ten velmi citlivě zrekonstruoval včetně zvoničky na střeše domu. Návštěvníci tak teď mohou obdivovat nejen krásu skla a umění starých mistrů, ale i centrum bývalé sklářské vesnice.

Díky naučné stezce najdou i pozůstatky některých dalších částí vesnice. Tu je možné projít si i virtuálně díky 3D modelu, který je k vidění v rámci poutavého filmu o skle a sklářství.

Sklo barvené peckami nebo slivovicí

Expozice čítá kolem tisíce kusů skla z celé republiky. Vypráví příběh od počátků broušeného křišťálu po barevnou zdobnost secese. Díky umělé inteligenci získá každý návštěvník průvodce, který mu na tabletu popíše každý jednotlivý kousek skla, přiblíží technologii výroby i historické souvislosti.

Z milovského skla je určitě zajímavá výroba takzvaného uranového skla, které má jasnou žluto-zelenou, místy až jedovatou barvu. Pod světlem UV lampy navíc krásně září, což ale tehdy skláři samozřejmě nevěděli. A stojí za to vyhledat si i další přísady, díky kterým sklo získávalo svoji neopakovatelnou barevnost. Patří mezi ně mimo jiné kostní moučka, pecky ze švestek, zlato, ale i zvířecí trus.

Uranové sklo pod UV světlem

Návštěvu skelmistrovského domu v Českých Milovech je dobré si předem domluvit prostřednictvím formuláře na internetových stránkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.