Obnova Karlova náměstí v Třebíči by měla začít letos na podzim

17. leden 2020 13:00

V Třebíči by měla na podzim začít dlouho připravovaná obnova centrálního Karlova náměstí s rozlohou přes dva hektary.

Projektová dokumentace potřebná pro vydání stavebního povolení by měla být hotová do konce února. Vyplyne z ní i harmonogram prací a předpokládané náklady, řekl starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč). Podle dřívějších informací počítá město na obnovu náměstí v hrubých odhadech s částkou okolo 100 milionů korun.

Největší investiční akce

Obnova náměstí bude podle starosty jednou z největších investičních akcí v Třebíči za poslední léta. V návrhu letošního rozpočtu na ni má radnice vyčleněných prvních pět milionů korun. Vykoupit se také chystá pozemek, který na náměstí jako jediný není v majetku města. Jde o 18 metrů čtverečních chodníku u jednoho z domů. „Myslíme si, že z hlediska všech aktivit, které na Karlově náměstí probíhají, není úplně ideální, aby tam 18 metrů patřilo někomu jinému,“ řekl Pacal.

Podle starosty jde o starou záležitost, na niž se přišlo až při digitalizaci na katastrálním úřadu. Pruh pozemku se kdysi uvolnil při přestavbě domu, teď patří dvěma majitelkám. „Myslím si, že i ony samy byly překvapeny, když se přišlo na to, že vlastní 18 metrů na náměstí v Třebíči,“ podotkl Pacal. Pozemek nebude levný, rada města tento týden projednala jeho odkoupení za cenu 6000 korun za metr čtvereční. Konečné slovo bude mít městské zastupitelstvo.

Stěhování vánočních trhů

Radnice už uvažuje i o jiném místě pro pořádání letošních vánočních trhů. Vzhledem k tomu, že na náměstí bude potřeba rekonstruovat technické sítě, kterých tam je hodně, nelze podle starosty udělat kompletně práce třeba na čtvrtině náměstí a pak pokračovat jeho další částí. „Zatím není možné říct, jak to opravdu bude vypadat. Čekáme, až bude k dispozici projektová dokumentace,“ řekl.

Projekt na náměstí počítá s úpravami povrchů, změnou organizace dopravy, zřízením odpočinkových ploch u nových kašen, obnovou mobiliáře, osvětlení i zeleně.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související