V Bystřici opráší 40 let starou městskou znělku. Našli ji v muzeu na magnetofonovém pásku

21. červen 2020 06:00

Třicet let ji nikdo neslyšel. Bystřice nad Pernštejnem chystá pro letošní oslavy 440 let od povýšení na město obnovenou premiéru městské znělky.

Hudební motiv zkomponoval Miloslav Ištvan, skladatel se silnými vazbami na město. Její původní záznam se našel na pásku v bystřickém muzeu.

„V letošním roce chystáme oslavy 440 let od povýšení na město a hledáme různé artefakty naší minulosti. Znělka byla něco, co vyplynulo na povrch, měli bychom ji nějak prezentovat. Šli jsme do muzea s tím, že ji musíme dohledat,“ řekla starosta Bystřice Karel Pačiska (ČSSD).

Rok 1980

Krátkou hudební skladbu, která trvá necelou minutu, zkomponoval skladatel Miloslav Ištvan k podobným oslavám v roce 1980. „Hrálo to několikrát, i v tom roce 1980, i v pozdějších letech při různých oslavách, naposledy v roce 1990,“ připomněl ředitel muzea Vladimír Cisár.

Hudba se dochovala pouze na magnetofonovém pásku. „Je nahraná státní filharmonií Brno s dirigentem Petrem Vronským,“ dodal ředitel.

Nejsou noty

Vedení Bystřice zvažuje, jak krátkou skladbu na slavnostech odprezentovat. Buď ji pustí ze záznamu nebo nechá zahrát živě. Tuto skutečnost ale komplikuje to, že notový zápis se v muzeu nedochoval.

Podle starosty Karla Pačisky to nemusí být problém: „Určitě existují lidé, kteří by podle nahrávky dokázali přepsat do not, i kdybychom ten původní zápis nenašli. Se základní uměleckou školou to probereme, kdyby to bylo zahrané živě, bylo by to perfektní.“

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související