Úterní Noční linka: Věříte na duchy?

12. listopad 2019

Říká se, že půlnoc je dobou, kdy se objevují duchové či jiné nadpřirozené bytosti. Věří, že duchové existují? Máte zkušenosti s nadpřirozenem? Nebo toto absolutně popíráte? A zapalujete například v době Dušiček svíčky za duše zemřelých?

O existenci duchů a nadpřirozena mezi lidmi panují dohady už stovky let. Každý z nás má na toto téma svůj vlastní názor a někdo dokonce i vlastní zkušenosti. Možná na duchy nevěříte, možná věříte. Většina vědců existenci něčeho takového vyvrací.
Teorie relativity od Alberta Einsteina však pojednává o tom, že existuje nekonečné množství alternativních realit. Podle této teorie by se dalo hovořit o tom, že duchové nemusí být duše mrtvých bloudící po našem světě, ale jen bytosti žijící v jiných realitách a vesmírech, které z nějakého důvodu čas od času zahlédneme.
Doktor Henry Stapp, kvantový fyzik, si myslí, že "duše" je prostě kvantové zpracování v naší hlavě, které produkovalo vědomí, a když zemřeme, všechno tohle vyletí do vzduchu. Celkově se názory vědců hodně rozchází, jako u většiny teorií a nevyřešených záhad, ale všechny z nich přiklání vysvětlení fyzice a vědě. Jsou také lidé, kteří jsou, díky určité zkušenosti, o existenci duchů překvapeni. Jak to máte vy?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.