Úsměv a radost v očích je ta nejlepší odměna, říká oceněná pečovatelka z Chotěboře

25. březen 2022 06:00

Původně pracovala v rodinné firmě a práce ji docela bavila. Na radu přítele ale zkusila práci v Pečovatelských službách města Chotěboře a ta jí změnila život. 

Petra Nedělková získala cenu Pečovatelka roku a letos je také nominována na Skutek roku kraje Vysočina v oblasti sociálně zdravotní. Do ankety se dostala díky spokojeným klientům. „Je šikovná, ochotná, snaživá,“ usmívá se ve dveřích svého bytu pan Mirek. „Ony jsou všechny děvčata hodný a pomáhají nám, jak můžou!“ 

Mezi denními povinnostmi

Je dopoledne a paní Petra má chvilku času mezi denními povinnostmi. „Ráno musíme přijít, a těm, kteří už nemůžou sami, pomáháme se umýt, obléknout, udělat snídani, dovést ke stolu, a pak třeba zase zpátky do postele. Potom připravíme tašky a jedeme na nákupy. Ty si sepisujeme den předem, každý nám řekne, co potřebuje – potraviny, drogerii, léky, i oblečení zajišťujeme. Každý má svoji kasičku a svůj seznam, takže jsme třeba tři, čtyři pečovatelky a vždycky zasekáme celý pás. Chodí lidi a říkají – jé, už jsou zase tady, tak tam nepůjdem,“ směje se vesele pečovatelka.

Když se roznesou obědy, kde je potřeba znovu pomáhat ke stolu a pak sklidit, je čas na odpolední koupání a úklid bytů. „Když je teď krásně, tak rádi chodíme s klienty ven, to je taková nejhezčí část dne,“ dodává Petra Nedělková. Služby fungují i o víkendech, kdy se kolektiv pečovatelek musí vystřídat. 

Petra Nedělková, pečovatelka, Chotěboř

Usměvavá pečovatelka dělá tuto práci relativně krátce, ale zato se v ní našla. „Otevřel se mi úplně nový svět. Práce mě baví, naplňuje mě, dělá mi radost. Opravdu jsem tomu nevěřila a jsem ráda, že mě přítel takhle nasměroval, protože sama od sebe bych do takových služeb nešla. Největší odměna tady v té práci je poděkování, úsměv, veselost v očích, že se ti lidi cítí dobře, že jim můžete takhle pomoct,“ říká nadšeně pečovatelka.

Spustit audio

Související