Ukrajinský Lvov je městem kontrastů. Vedle protileteckého krytu si hrají malé děti

13. březen 2022 11:05

Ukrajinský Lvov je v současnosti plný do nedávna těžko představitelných kontrastů. V jednom parku je vedle sebe opevněný protiletecký kryt a opodál hrající si děti. 

Významné budovy ve Lvově jsou opevněné pytli s pískem a hlídají je vojáci, v parcích jsou také připravené protiletecké kryty. Mnozí obyvatelé Lvova přitom kolem těchto míst spěchají každý den do práce a nepřemýšlejí nad tím, že by z města odešli. 

Kontrasty

V noci se Lvovem rozléhaly sirény upozorňující na možný nálet, teď na ulici zní píseň starého harmonikáře. I takové kontrasty západoukrajinské město nabízí. Kolem muzikanta prochází paní Helena, která míří do práce. Na to, že by z města odešla a všeho nechala, nemá ani pomyšlení. 

V ulicích města je přes den plno lidí, nechybí ani trhovkyně. Stefa prodává květiny. Sedí na dřevěné stoličce, protože má malou penzi. Válka jí ale nahání obavy, i když tady je zrovna klid.  

Na ulici a v obchodě…

Když procházíme ulicí dál, některé obchody jsou zavřené. Většiny supermarketů nebo obchodů s potravinami se to ale netýká. Uvnitř obchodů chybí jen trvanlivé potraviny - konzervy nebo těstoviny. 

Před obchodem potkáváme Katju, která si do tašky schovává svůj nákup. Podle ní některé potraviny v obchodech nejsou, protože ve městě je teď kvůli velkému množství uprchlíků více lidí. Sama přijela z Kyjeva. 

Že by se přesunula za hranice, si Katja nedokáže představit. Na Ukrajině má dům a rodinu.  

Kromě obchodů zůstávají otevřené některé restaurace a kavárny. V jedné z nich pracuje Nazar. Ve volném čase chodí pomáhat uprchlíkům na nádraží a také čeká, jestli ho nepovolají do armády. 

Klidným hlasem říká, že pokud ho povolají, je připraven jít. Do té doby chce ale zůstat ve Lvově a nadále se věnovat své práci.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související