Někdo dál do Evropy, jiný do klidnějších míst. Na nádraží v ukrajinském Lvově jsou tisíce uprchlíků

11. březen 2022 11:00

Vlakové nádraží v západoukrajinském Lvově se kvůli válce proměnilo na tranzitní místo pro uprchlíky. Tisíce lidí se tam vydávají do Evropy nebo klidnějších míst na Ukrajině. 

Město Lvov na západě Ukrajiny je kvůli vojenskému konfliktu přeplněné uprchlíky. Sjíždějí se z různých částí země, aby unikli před válečnými hrůzami. Někteří pak ze Lvova míří dál do Evropy, jiní volí cestu do klidnějších částí Ukrajiny. Všichni se ale většinou potkávají na jednom místě a tím je lvovské vlakové nádraží. 

Z města Irpiň …

„Máme v plánu jet do Chmelnické oblasti,“ říká paní Táňa, která chce jako spousty dalších lidí jen přesednout na vlak a pokračovat co nejdál od místa, kde se bojuje. Pochází totiž z města Irpiň, které čelilo silnému ostřelování a jeho obyvatelé tam byli dlouho bez vody, elektřiny a topení. 

„Evakuovali nás. Přešli jsme přes takový poničený most a potom jsme z Kyjeva už jeli do Lvova vlakem.“ Uprchnout se paní Táně podařilo z celou rodinou. „Máme, dcera, vnuk, babička, syn.“ 

Babička, které je 91 let, se jmenuje také Táňa. „Když vás bombardují, tak je potřeba utéct.“

Dvě dívky zapomněly doklady

V nádražní budově je doslova hlava na hlavě. Venku na lavičce sedí dvě dívky se smutným výrazem ve tváři. Utekly z oblasti kolem města Žitomir, ale musí se tam vrátit. Doma totiž nechaly cestovní dokumenty, bez kterých nemohou překročit hranici. Chtějí do Polska. Do stejné země chce také paní Irena, která nasedá na autobus vedle vlakového nádraží. 

Na místě jsou také dobrovolníci, kteří uprchlíkům předávají informace, vaří nebo rozdávají humanitární pomoc. Jako třeba paní Bohdana, která má na ruce pásku Červeného kříže. „Všichni, co mohli, tak něco přinesli. Rozdáváme to těm, kteří to potřebují, prvořadé jsou děti.“

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související