Mezi dovolenkáři a cestovateli stoupá zájem o očkování proti horečce dengue

2. červenec 2024 13:30

Lékaři doporučují, aby lidé cestou na dovolenou zvážili alespoň základní očkování. U některých látek stačí, když se nechají naočkovat alespoň dva týdny před odjezdem.

Letos už si lidé z Vysočiny ze svých cest přivezli i tropický virus dengue z Asie nebo malárii z Afriky.

„Mám klasické očkování – žloutenku a břišní tyfus. Zvažoval jsem i očkování na horečku dengue a protože jsem byl před měsícem na cestě po jižní Americe, takže jsem si dengue dával i z toho důvodu. Takže už mám druhou dávku a to se mi hodí i do Vietnamu,“ popisuje Karel z Jihlavy, který se připravuje na cestu do jihovýchodní Asie.

Vakcíny proti tropickými komáry přenášenému viru dengue je k dispozici od loňského roku a patří mezi nejžádanější mezi cestovateli. Loni se touto chorobou za celý rok nakazilo 79 Čechů. Letos už na začátku červena podle statistik Státního zdravotního ústavu už počet překonal 60. „V letošním roce už jsme v rámci cestování obyvatel kraje Vysočina zaznamenali tři případy horečky dengue a jedenkrát případ malárie,“ říká Jana Böhmová z krajské hygienické stanice.

I do některých evropských zemí by měli lidé zvážit alespoň očkování proti žloutence typu A. „Možnost nákazy je na Balkáně, v Gruzii a Arménii. To jsou destinace, kam je rozhodně potřeba mít alespoň toto základní očkování,“ vysvětluje lékařka z jihlavského očkovacího centra Alena Dvořáková.

Informace o povinných i doporučených očkováních je možné najít na webu ministerstva zahraničí.

autor: Daniel Zach
Spustit audio