Úhoři i vodní panna. Zatopený lom v Horní Cerekvi láká potápěče

14. srpen 2015
Česko – země neznámá

Potkat pod vodou úhoře je prý nezapomenutelný zážitek. Potápěči na ně mohou narazit v zatopeném lomu u Horní Cerekve na Pelhřimovsku, kde žijí i jeseteři a listy rostlin dosahují délky jednoho metru. Jde zkrátka o potápěčský ráj. Pod hladinou se přitom skrývají také další překvapení.

Zatopený lom u Horní Cerekve má vodní plochu o velikosti čtyři hektary a největší hloubku dvacet metrů. Do roku 2000 se zde nikdo nesměl ani koupat, ani potápět, protože šlo o rezervní zdroj pitné vody pro město a okolí. Po roce 2000 našlo město vodu jinde a lom byl zpřístupněn. Svou základnu tam dnes má Potápěčský spolek Pelhřimov.

Přístup k zatopenému lomu hlídá figurína potápěče

Fauna, flóra a vodní panna

Vedle přirozeně žijící a rostoucí fauny a flóry se v hornocerekvickém lomu objevují také netradiční prvky. „Snažíme se, aby potápěči našli kromě krásných přírodních úkazů i další věci. Postupně jsme tam umístili šestimetrového žraloka, je tam vodní panna, sud, kterým se dá proplout,“ vyjmenovává potápěč Josef Koch.

Do lomu se může přijít potápět každý, kdo má potápěčskou licenci. Základna nabízí ale i takzvané INTRO ponory. „To je prvotní seznámení s podvodním světem, kdy jsme schopní zapůjčit výstroj,“ představuje Josef Koch asi nejzajímavější atrakci pro veřejnost. I úplný začátečník si může ve společnosti instruktora vyzkoušet půlhodinový ponor. Je ale třeba se dopředu telefonicky domluvit.

V létě má voda od hladiny průhlednost asi tři metry, v zimě až patnáct. Tak čistá voda samozřejmě neláká jen potápěče. Kdo by se tady nechtěl vykoupat? Na druhém konci lomu, blíž k Horní Cerekvi je veřejná pláž se zónou, do které potápěči neplavou. Ono by asi nebylo moc příjemné, kdyby se před vámi nečekaně vynořil potápěč. A potápěči zase netouží po tom, aby jim někdo skočil na hlavu.

Vstup do vody

Kolem celého lomu vede stezka s lavičkami. Na některých místech je výhled na vodní plochu a okolní skály nezapomenutelný.

Spustit audio