Ublížit se dá i vyhladověním nebo odpíráním spánku

13. říjen 2014
Dobré odpoledne

„To, že společnost podporuje pomoc osobám ohroženým domácím násilím, je příznivá zpráva,“ uvedla na úvod Jana Volná, vedoucí Intervenčního centra z Jihlavy. Právě tam se lidé maní možnost obrátit v případě, že jsou ohroženi domácím násilím.

Osoby ohrožené násilím mívají často i zničené zdraví. „Když je s někým hrubě zacházeno, když je s ním manipulováno, je mu odpírána dávka pozitivních emocí, kterou potřebuje k tomu, aby přežil ve zdraví, pak je také náchylnější k nemocem. Velmi často nemá takový člověk uspokojeny nejen své psychické potřeby, ale ani fyzické,“ uvedla Jana Volná.

K takovému hraničnímu jednání patří například odpírání spánku odpírání jídla nebo kontaktu s dalšími blízkými osobami.

Jednání násilníků někdy připomíná praktiky ve vězení. „Ta osoba ohrožená si také někdy jako ve vězení skutečně připadá, připadá si bezmocná, má dojem, že osoba násilná má nad ní veškerou moc.

Skutečnost je však taková, že ve vězení není a pak jde o to sebrat sílu a obrátit se buď na intervenční centrum, ale v prvé řadě na policii,“ radí ředitelka Intervenčního centra. „Případy, kdy jsou lidé doma násilníky zamykáni, jsou vyloženě hraniční, ale vždy je nějaká možnost ozvat se o pomoc. Pokud to není nějaká samota, tak otevřít okno, požádat sousedy, lidi na ulici o pomoc.“

Ohrožení života ale nikdy nenastává ze dne na den nebo zničehonic. Násilí se stupňuje, situace se zhoršuje postupně. „Apelovala bych na to, aby osoby ohrožené vyhledaly pomoc, dokud mají čas někoho kontaktovat.

Jak se vlastně odpírá blízké osobě spánek? „Je to poměrně snadné - osoba násilná je doma nezaměstnaná, osoba ohrožená přijde třeba po noční službě, ale během dne ji násilník, který je sám pěkně vyspaný, odpočinout nenechá. I stran jídla je spousta forem násilí, měli jsme případ, kdy muž jídlo rozžvýkal, a pak ho rozetřel manželce po tváři. Z toho plyne, že lidé, kteří mají tendence týrat své blízké, si najdou spoustu způsobů,“ popisuje Jana Volná některé druhy domácího násilí.

Ředitelka Intervenčního centra připomíná, že domácí násilí se zdaleka neděje jen mezi partnery. „Máme zde i vysoký počet synů, dcer, vnuků, vnuček, kteří týrají své rodiče nebo prarodiče.“ Pokud kdokoliv potřebuje pomoc, může se z celého kraje Vysočina obrátit na Intervenční centrum, které má následující telefonní čísla: 606 520 546 a 567 215 532. A je možno také se sem obrátit prostřednictvím e-mailu na adrese: ic.vysocina@psychocentrum.cz.

autor: dak
Spustit audio