U vesničky Kadolec se železná opona stříhala hned dvakrát

10. srpen 2016
Česko – země neznámá

Kadolec je malá vesnička na česko-rakouské hranici poblíž Slavonic. Když se po únoru 1948 začalo budovat pohraniční pásmo, nedošlo k jejímu vystěhování jako u jiných obcí. Namísto toho se ze tří stran obehnala ostnatým drátem. Železná opona, která byla vidět i z přilehlé silnice, stála u Kadolce do roku 1990.

V roce 2011 postavili na původním místě místní nadšenci do vojenské historie repliku plotu. Vzpomínka na doby, kdy byla hranice neprodyšně uzavřena, ale nebyla všem po chuti. Po sporech s jedním vlastníkem pozemku se část plotu opět strhla. Na místě, kde začínalo vojenské pásmo, teď najdete informační ceduli a zbytky obnoveného plotu, které ovšem docela dobře vystihují atmosféru doby dávno minulé.

Iniciátorem stavby neobvyklého památníku železné opony byl Jiří Duchoň. Vztyčil s kamarády hranici, která u Kadolce stávala od 70. let. V padesátých letech tam totiž stál plot, jehož dráty vedl proud o napětí přes 10 000 voltů.

„Typ signální stěny na památníku vznikl začátkem 70. let po zrušení vysokonapěťových zátarasů, které byly vybudovány začátkem 50. let bezprostředně podél hranice. Tato stěna používala pro signalizaci pouze slaboproud, na základě zkratu nebo přestřižení ostnatých drátů vyvolala poplach na rotě pohraniční stráže, která přesně věděla, kde došlo k narušení a jela zkrat prověřit,“ vysvětlil.

Historie železné opony u Kadolce je popsána i v Muzeu 20. století v nedalekých Slavonicích

Replika železné opony je dobře vidět od silnice 152 Slavonice - Nová Bystřice. Dá se u ní pohodlně zaparkovat a celé místo je možné pěšky obejít.

autor: Filip Černý
Spustit audio