U obce Želiv zahlédli pumu americkou, zmizela v poli

22. červen 2019 13:35

U Želiva na Pelhřimovsku v sobotu ráno pobíhala puma americká. Českému rozhlasu to řekl starosta Miroslav Buňata. Zatím není jasné, zda jde o stejné zvíře, které se podle policie od dubna pohybovalo na Jindřichohradecku. Dva chovatelé v oblasti ale žádnou pumu nepostrádají. Ta, kterou v sobotu starosta viděl u Želiva, je podle jeho slov světle hnědá až zrzavá a menší velikosti.

„Byla tady policie, já jsem to nahlásil. Hledali jsme místo, kde jsem ji viděl, ale bohužel nešlo nabrat žádné stopy. Policie nám doporučila, abychom to jako obec vyhlásili v rozhlase a upozornili obyvatele. To jsme udělali a upozornili jsme i starosty okolních vesnic,“ řekl Českému rozhlasu Buňata.

Dodal, že naposledy pumu viděl, když mizela v poli s řepkou.

Policie přitom již minulou sobotu zveřejnila varování, že se od dubna pohybuje v nedalekém Jindřichohradecku, mezi obcemi Velký Ratmírov a Deštná, velká kočkovitá šelma, zřejmě puma americká.

Policie kontaktovala několik místních chovatelů. „Nemáme informaci o tom, že někomu z nich utekla. Pro nás je to v tuto chvíli neznámý chovatel, nejspíš soukromý,“ uvedla minulou sobotu mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová.

„Chování šelmy je nepředvídatelné, jde o nočního lovce, který bezdůvodně na dospělé osoby neútočí, přesto je však na místě opatrnost,“ poznamenal mluvčí policie Jiří Matzner.

Policie varuje obyvatele a turisty před pohybem v přírodě a hledá svědectví o pohybu zvířete, jehož chování může být nevyzpytatelné.

Kriminalisté se radí s odborníky ze zoologických zahrad, jak postupovat, aby pumu v přírodě odchytili, případně aby ji odborníci uspali a převezli k dalšímu chovu. Potřebují pomoc obyvatel i myslivců, uvedla mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová.

autoři: Milan Soldán , red
Spustit audio