U Děbolína stojí neobvyklá rozhledna. Nabízí dvě schodiště a výhled do čtyř zemí

15. září 2017
Česko – země neznámá

Rozhlednu na Rýdově kopci u jihočeské vesnice Děbolína je možné popsat jedním slovem: hravá. Má neobvyklý trojúhelníkový půdorys a na vyhlídku lze vystoupat dvěma různými schodišti. A i když stojí zdánlivě na malém vršku, nabízí úchvatný výhled.

Její autor, architekt Miroslav Hájek považuje rozhlednu za svůj majstrštyk. Půdorys stavby vychází z rytmu tamní krajiny, na vyhlídkovou plošinu vedou dvě schodiště - točité kovové a pozvolné dřevěné. Nahoře nechybí jak prosklená, tak otevřená vyhlídka. A rozhlížet se můžete nejen po Čechách a Moravě, ale za příznivého počasí můžete nakouknout do Rakouska a na Bavorský les.

Úchvatný výhled, který se návštěvníkovi otevře ve výšce 24 metrů nad zemí, by přitom u vchodu do rozhledny očekával málokdo. Rýdův kopec totiž není žádná mohutná hora, jde spíš o nenápadný kopeček, jehož vrchol se nachází ve výšce 551 metrů nad mořem. I proto je rozhledna oblíbeným cílem především cykloturistů. Vede k ní značená cyklostezka Emy Destinnové, která tvoří výletní okruh na západě okresu Jindřichův Hradec a která patří mezi nenáročné trasy.

K rozhledně je ale možné dojít také po červené turistické značce z Jindřichova Hradce nebo ze Stráže nad Nežárkou. Pěší výšlap naopak předpokládá mírně pokročilé chodce. Celá trasa má 25 kilometrů, Rýdův kopec je zhruba v první pětině cesty od Hradce. Kdo se nemůže nebo nechce hýbat, může v Děbolíně využít malé, ze kterého to je vyasfaltovanou polní cestou na rozhlednu kousek.

Rozhledna je volně přístupná od dubna do října, v březnu se pro návštěvníky odemyká o víkendech. Její celková výška je 33 metrů a na vyhlídkovou plošinu můžete vystoupat buď po 128, nebo 102 schodech. Záleží, jaké schodiště si dole zvolíte.

autor: Filip Černý
Spustit audio